La Casa Pairal d’Andorra la Vella es traslladarà a la plaça del Poble a finals d’estiu

La Casa Pairal d’Andorra la Vella es traslladarà a la plaça del Poble a finals d’estiu. El Comú està acabant de tancar un acord amb el concessionari del bar per tal d’iniciar les obres a la part superior, i que la gent gran de la parròquia pugui gaudir d’un espai més obert i amb més llum. Així ho ha avançat aquest dijous la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, durant la sessió del Consell de Comú en què s’ha aprovat un pressupost de 34,85 milions d’euros per al 2016, que preveu les obres de la nova Casa Pairal, pressupostada en 120.000 euros.

Tanmateix, s’han previst altres projectes destacats com ara l’embelliment de l’avinguda Enclar i la Margineda amb un cost de 400.000 euros, i la instal·lació d’una turbina abans de la captació d’aigua de la Birena que crearà energia renovable, amb un cost de 100.000 euros. D’entre totes les partides, cal destacar la de personal, ja que representa el 43% del pressupost amb 15 milions d’euros. En aquest sentit, també s’ha aprovat la modificació de l’Ordinació de la funció pública, el que implicarà que a partir d’ara els treballadors eventuals del Comú deixin de prestar els seus serveis quan finalitzin el seu contracte, i les places que es vulguin consolidar seran mitjançant concurrència pública.

El Comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous, amb l’abstenció de l’oposició, un pressupost de 34.849.921 euros que contempla alguns projectes destacats com ara el trasllat de la Casa Pairal a la part alta del bar de la plaça del Poble. El Comú està tancant un acord amb el concessionari de l’establiment per tal d’iniciar les obres i que a finals de l’estiu els padrins puguin gaudir d’un espai més obert, després d’haver recollit el seu malestar amb les actuals instal·lacions per la manca de ventilació i llum natural. Està previst que tingui un cost de 120.000 euros.

Un altre dels projectes més destacats és l’embelliment de l’entrada a la parròquia per l’avinguda Enclar amb un cost de 400.000 euros amb els quals es preveu ampliar la calçada, les voreres, la creació d’un carril bici o accions d’enjardinament. D’una altra banda, i amb la intenció de ser una parròquia sostenible, cal destacar també la col·locació d’una turbina abans de la captació d’aigua de la Birena per crear energia renovable. Aquest projecte té un cost de 100.000 euros i s’espera que doni un retorn en cinc anys i permeti estalviar entre 15.000 i 20.000 euros.

Una de les partides més destacades és la de personal prevista en 15 milions d’euros, un 43% del pressupost, tot i que s’ha reduït en gairebé un milió respecte a l’any passat. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha assegurat que segons les previsions i amb les baixes que hi hagut en els darrers mesos, “està ben calculat”. A més, aquesta reducció també ve donada perquè les direccions dels departaments les ocuparan el propi personal indefinit del Comú, i no personal extern.

En aquest sentit, cal destacar també l’aprovació durant el Consell de Comú de l’Ordinació de la funció pública amb l’objectiu que els treballadors eventuals deixin de prestar els seus serveis en el moment que finalitzi el contracte. Marsol ha explicat que l’any 2012 es va fer una modificació perquè els eventuals pogueren presentar-se a un edicte intern i convertir-se en funcionaris, “això va contra el principi de la concurrència pública i el dret de tots els ciutadans de poder optar a la plaça”.

Actualment, hi ha un centenar de treballadors eventuals i sols deu o dotze tenen contracte, la resta han formalitzat l’acord de manera verbal, i la majoria comunal considera que s’ha de regularitzar. Marsol ha explicat que volen estudiar tot el personal que hi ha, les necessitats del Comú, i “si les places són necessàries les consolidarem mitjançant un edicte de lliure concurrència al qual es pugui presentar tothom, inclosos els eventuals”. Des de l’oposició, la consellera del PS Lídia Samarra, ha donat el seu suport perquè consideren que el que s’estava fent fins ara no era just. Igualment, el conseller de Cd’I+Liberals Jordi Minguillón, ha assegurat estar d’acord amb la modificació, tot i que s’ha mostrat preocupat perquè diu que no s’han previst les indemnitzacions que reclamaran els treballadors eventuals quan se’ls hi acabi el seu contracte, i perquè segueix quedant una bossa d’eventuals de llarga durada que “d’alguna manera s’hi haurà de solucionar”.

Aquest Consell de Comú també ha servit perquè juraren el seu càrrec el nou interventor, Joan Oriols, i tres noves directores: Patrícia Bafino del Departament de Joventut, Cultura i Participació Ciutadana, Carme Esteve del Departament de Gestió i Desenvolupament de Persones, i Maria Àngels Velando del Departament de Finances. El Consell de Comú ha finalitzat amb el jurament dels tres deseners del Sometent, una figura tradicional a la parròquia.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES