La Casa de Carlota: “Les empreses cada cop són més conscients que la inclusió i la creativitat poden anar de la mà”

La Casa de Carlota és el primer estudi de disseny del món que integra en el seu equip, creatius amb discapacitat intel·lectual, demostrant que la diversitat és la nova creativitat. Descobrim en aquesta entrevista com la iniciativa en qüestió trenca barreres i pot arribar a transformar la manera de crear. L’entrevista és a José María Batalla, soci fundador i responsable creatiu de La Casa de Carlota.

La Casa de Carlota és un estudi de disseny innovador que integra persones amb síndrome de Down i altres situacions neurològiques en equips de creativitat. Com sorgeix aquesta idea?
Vinc del món del disseny i la creativitat, i sempre hem buscat talent diferent. Un dia vam pensar què passaria si integréssim persones amb discapacitat intel·lectual en equips professionals. Ho vam provar amb persones amb síndrome de Down i vam descobrir que aportaven un talent diferent. Aquesta combinació genera una creativitat molt especial i ens va portar a crear La Casa de Carlota.

Què us va sorprendre més d’aquesta col·laboració?
El que més sorprèn és veure com una visió diferent pot generar resultats sorprenents. Aporten una mirada més humana, més natural. Treballen amb llapis, tisores i paper, eines que ja no utilitzem tant, però que donen un valor molt autèntic al procés creatiu.

José María Batalla. Foto: Aina Pizarro - El Monocle
José María Batalla. Foto: Aina Pizarro – El Monocle

Va ser difícil trencar els prejudicis inicials?
Sí, tant per part nostra com per part seva. Nosaltres estàvem acostumats a treballar amb professionals formats en creativitat, mentre que ells no. Però quan aconsegueixes combinar aquests dos mons, el resultat és increïble. A més, és un procés que ajuda a trencar estigmes.

Quin impacte té aquesta diversitat en els projectes?
Aporta una creativitat diferent. Per exemple, els dissenys són més genuïns, amb una visió més naïf i humana. Amb persones amb autisme, el procés és més caòtic, però també més artístic. Aquesta barreja de visions genera resultats que cap estudi convencional podria aconseguir.

Les marques han tingut prejudicis a l’hora de confiar en vosaltres?
Al principi sí, perquè ens veien com una ONG. Però sempre hem volgut competir per la qualitat del nostre producte, no pel nostre vessant social. Grans marques com Nike, Inditex o Bimbo han confiat en nosaltres perquè el nostre treball ven i comunica amb impacte.

Quina és la vostra principal motivació?
El nostre objectiu és generar un impacte social real, oferint oportunitats a persones que no solen tenir-les en aquest sector. Però també és important que el producte final sigui competitiu i sostenible econòmicament.

Com veus el futur de la diversitat en el món empresarial?
Crec que cada cop més empreses aposten per la diversitat i la sostenibilitat. No només perquè ho exigeixen les lleis, sinó perquè els consumidors també ho valoren més. La diversitat genera talent i fa créixer la societat.



Text: Regina Rigau – El Monocle / Imatges: Aina Pizarro – El Monocle

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]