Andorra la Vella engega un programa de formació per a joves per trobar feina

aciva'tEl Comú d’Andorra la Vella ha presentat, aquest dijous, el programa Activa’t de formació i inserció laboral per a joves d’entre 16 i 21 anys. En un principi el programa es dirigirà a una desena de joves que estiguin inscrits al Servei d’Ocupació, se’ls assignarà un tutor personal i se’ls oferiran 160 hores de formació teòrica i 150 hores de fase pràctica per donar-los eines per trobar un lloc de treball i perquè sàpiguen mantenir-lo. Aquest programa s’ofereix conjuntament des dels Departaments de Social i Joventut del Comú i té un cost aproximat de 30.000 euros però els joves que se’n beneficiïn no hauran de pagar res.

Els Departaments de Social i Joventut del Comú d’Andorra la Vella han detectat la necessitat de formar els joves per ajudar-los a inserir-se en el món laboral. Per aquest motiu s’ha presentat el projecte Activa’t per oferir formació teòrica i pràctica als joves i acompanyar-los en el procés de recerca de feina, donant-los eines per saber mantenir un lloc de treball.

Tal com ha explicat el conseller de Joventut, Esports i Noves Tecnologies d’Andorra la Vella, Marc Pons, el programa va dirigit a un màxim de deu joves d’entre 16 i 21 anys que no treballin ni estudiïn i que estiguin inscrits al Servei d’Ocupació.

Els joves que se’n vulguin beneficiar es poden inscriure del 20 de gener al 7 de febrer. Si hi ha més de deu inscrits es decidirà quins se’n beneficien mitjançant una enquesta i donant prioritat als d’Andorra la Vella.

A cada un dels joves se li atorgarà un tutor, que s’encarregarà de fer-li un acompanyament personalitzat i d’orientar-lo segons les seves preferències i aptituds. Els objectius són ensenyar-los conceptes bàsics per aprendre a treballar en equip, tenir una actitud positiva envers l’aprenentatge, millorar les formes de comunicació, així com reforçar comportaments laborals necessaris per mantenir una feina com el sentit de la responsabilitat, les rutines de puntualitat i higiene, etc.

A més, però, es facilitarà l’accés dels joves a cursos de formació ocupacional que els permetinperfeccionar les competències tècnicoprofessionals. La formació que s’oferirà comptarà amb 160 hores teòriques i 150 hores pràctiques en què s’ensenyarà des de primers auxilis, manipulació d’aliments, llengües, coneixements del país, tècniques de venda, etc.

Pel que fa a les pràctiques les realitzaran al mateix Comú, en els diferents serveis que disposa. No obstant la cònsol major, Rosa Ferrer, ha deixat clar que no es tracta d’una porta d’entrada per treballar a la corporació, sinó per posar en pràctica els coneixements que s’adquireixin.

Un cop finalitzada la formació els joves rebran un certificat d’aprofitament, i també tindran el suport del seu tutor de cara a la recerca d’un lloc de treball, i fins i tot un cop l’hagin trobat.

El programa té un cost aproximat de 30.000 euros que assumeix el Comú, ja que per als usuaris serà gratuït. S’ha calculat que amb una capacitat per a deu joves n’hi hauria prou, però si es rebessin més sol·licituds es podria valorar repetir noves edicions del programa, segons ha apuntat Marc Pons.