L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha acceptat la candidatura d’Andorra la Vella per formar part de la xarxa de Ciutats Amigues de la Gent Gran. Per aquest motiu, el Comú ha acordat iniciar el projecte, que tindrà una durada de cinc anys, amb l’objectiu de millorar tots els serveis que s’ofereixen a aquest col·lectiu i tots els àmbits que poden afectar la seva qualitat de vida. La primera fase serà la de diagnòstic, i per això es crearan taules de treball amb la participació de la gent gran per tal que puguin aportar les seves inquietuds i suggeriments, que també es recolliran des del Punt Informació Gent Gran. La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha assegurat que ja compleixen amb els requisits de base que estableix l’OMS en relació a la gent gran, però que el que es vol és millorar-los, pel que fa a espais i edificis, participació social, transport, integració, comunicació i serveis de salut.

El projecte per millorar la qualitat de vida de la gent gran tindrà una durada de cinc anys estructurats en tres fases: avaluació, implementació i valoració. Així, durant els propers dos anys es farà el diagnòstic de la situació per identificar les mancances que pateix el col·lectiu en relació a tots els aspectes que els poden afectar: espais lliures i edificis, mobilitat i transport, habitatge, participació social, respecte i integració social, participació cívica i ocupació, comunicació i informació, suport comunitari i serveis de salut.

La intenció del Comú és potenciar al màxim la participació dels interessats durant aquesta primera fase, i és per això que es crearan unes taules de treball amb presència de la gent gran de la parròquia, per tal que pugui exposar les seves inquietuds i les mancances que hagin detectat. També hi haurà formularis a disposició dels usuaris del Punt Informació Gent Gran per fer arribar qualsevol suggeriment. A més, es treballarà en col·laboració amb les associacions, ONG i els diferents ministeris del Govern implicats, i es crearà una taula de treball interna del Comú, i una altra amb cuidadors i d’altres professionals.

Un cop fet el diagnòstic, s’elaborarà el projecte amb les propostes de millora, que es faran arribar a l’OMS per acreditar que s’ajusti als seus criteris, i pugui oferir al Comú l’ajuda de professionals i eines, així com la possibilitat de posar-se en contacte amb altres membres de la xarxa de Ciutats Amigues de la Gent Gran per conèixer com han resolt ells el mateix tipus de problemes i intercanviar experiències. Finalment, es procedirà a la fase d’implementació de les millores detectades.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha dit que entrar a formar part d’aquesta xarxa ‘és una via per poder arribar a l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran i saber en quin nivell estem pel que fa als serveis que reben’. De fet, Ferrer considera que ‘de base, complim amb tots els requisits’, i precisament una de les principals mancances que té actualment la gent gran està en vies de resoldre’s, ja que s’està construint la nova casa pairal a les dependències del carrer Prat de la Creu. La cònsol ha indicat que la previsió és que les obres estiguin enllestides entre el setembre i l’octubre, però ha volgut ser prudent i ha pronosticat que es puguin estrenar de cara a finals d’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada