L’estudi de capacitat de càrrega de la Vall del Madriu-Perafita-Claror ha fixat un límit diari de 1.000 visitants, per sobre del qual l’afluència pot ser negativa pel seu patrimoni tant natural com cultural, així per l’experiència dels usuaris. No obstant, actualment la freqüentació d’aquesta vall es troba molt per sota del límit fixat. Segons ha explicat la directora de la comissió de gestió, Susanna Simon, entre l’octubre del 2014 i el setembre del 2015, un total de 17.600 persones van accedir a la vall, i fins a 7.100 van arribar fins a l’Illa. Per poder afinar millor les xifres d’afluència, però, enguany s’instal·laran dos nous ecocomptadors als accessos per Coll Jovell i pel Camí de la Plana.

En el marc del desenvolupament del pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, durant la primera reunió de la comissió de gestió d’aquest 2016, ja formada per les noves corporacions comunals, s’ha aprovat l’estudi de capacitat de càrrega de la vall, que estableix un límit d’afluència de 1.000 visitants al dia. Tot i això, els ecocomptadors instal·lats a la zona mostren que actualment hi ha una infrafreqüentació, ja que el nombre de visitants anuals no arriben als 18.000.

En concret, el comptador situat a la zona baixa de la vall va registrar, entre l’octubre del 2014 i el setembre del 2015, un total de 17.600 persones, i el dia que es va registrar el pic més elevat, el 13 de juliol del 2015, es van comptabilitzar 700 persones. Pel que fa al comptador de l’Illa, durant el mateix període va detectar 7.100 persones, amb un pic diari que no va superar els 400 visitants. Segons les dades, la major part dels visitants es concentren entre els mesos de maig i setembre, i els dies de més afluència són els dissabtes.

A banda dels dos comptadors existents i d’un tercer situat al Port Negre que pertany a un projecte transfronterer, la comissió de gestió ha aprovat adquirir enguany dos nous ecocomptadors que serviran per completar la xarxa i detectar millor l’afluència, ja que hi pot haver visitants que facin una excursió curta i no arribin fins al primer comptador. Així, aquests dos nous aparells s’instal·laran a les dues entrades principals de la vall: a Coll Jovell i al Camí de la Plana. A més, per al 2017, està previst adquirir-ne un altre, cosa que permetrà dibuixar una imatge més fidedigna de l’alfuència a la vall, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

D’altra banda, la comissió té previst contractar una persona fixa per tal que atengui els visitants que s’acosten fins al centre d’interpretació del Madriu de la plaça Lídia Armengol, que després del tancament del CIAM, ara concentra tots els esforços per donar a conèixer la vall.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada