La candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d’Hivern presenta nous suports

Diversos representants d’entitats i col·lectius socials, econòmics i esportius d’àmbit català han expressat aquest dijous el seu suport a la presentació de la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030. L’acte, a l’Auditori 1899 del Camp Nou i sense presència de cap representant polític, ha volgut mostrar la voluntat dels dirigents d’aquestes associacions de col·laborar en el projecte, sota el lema ‘Hi serem’.

Entre els participants al col·loqui hi ha hagut l’esquiadora Núria Pau. L’esportista de Ribes de Freser, membre de La Molina Club d’Esports i de l’equip RFEDI, ha manifestat que “imaginar uns Jocs a casa emociona” i ha citat la recentment desapareguda Blanca Fernández Ochoa per dir que els èxits que va aconseguir han de servir de motivació per als propers anys. També en l’àmbit esportiu, el president del Centre Excursionista de Catalunya-Club Alpí Català, Eduard Cayón, ha dit que veu la candidatura com “una oportunitat pel país i pels esports de muntanya”.

També hi ha intervingut el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, que ha vaticinat que de cara al 2030 “els fenòmens meteorològics extrems van a més, però les expectatives de neu no són dolentes”. De la seva part, el periodista Rafa Vilasanjuan, de l’Institut de Salut Global de Barcelona, ha reivindicat el vessant cultural i social que considera que pot tenir aquesta cita.

Des del punt de vista econòmic, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha afirmat que, amb la infraestructura ja existent tant a Barcelona com al Pirineu, per acollir els Jocs d’Hivern “no caldria construir ni un apartament ni un hotel” i que “ja en tenim prou amb els hotels d’ara”, per la qual cosa opina que el risc d’especulació és “zero”. També ha estat present a l’acte el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

De la seva part, el president del RACC, Josep Mateu, ha dit que, quant a infraestructures, les prioritats que cal afrontar són el desdoblament de la línia fèrria R3 entre Vic i Ripoll i de les carreteres C-16 i C-17. I la presidenta de Barcelona – Smart City, Pilar Conesa, ha incidit en la importància de la tecnologia per poder tenir més informació de mobilitat, del temps o dels mateixos Jocs.

En l’àmbit més institucional, han mostrat el suport al projecte el vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antonio Samaranch Jr; el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; i el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, que ha ofert el Camp Nou com a hipotètic escenari de la cerimònia inaugural. Samaranch ha dit que Barcelona i el Pirineu “ho tenen tot per organitzar els Jocs” hi ha aconsellat a la candidatura que tingui “un dossier a punt el 2021, perquè la seu s’ha d’escollir el 2023, però si hi ha una candidatura preparada i potent el COI no esperarà tant”. De la seva part, Blanco ha dit que “mai havia vist un acte de la societat civil en què es demanés als polítics fer uns Jocs”.

A l’acte també hi han assistit directors de mitjans de comunicació, ex esportistes olímpics com Jordi Arrese, Nacho Solozábal i Jordi Villacampa i un gran nombre de representants dels esports d’hivern, encapçalats pels presidents de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Òscar Cruz, i de la Unió de Federacions Esportives Catalanes, Gerard Esteva.