La campanya per a les eleccions a la Seu encara la recta final

El procés de les eleccions municipals de la Seu encara ja les últimes quaranta-vuit hores, marcades per la celebració d’actes de final de campanya. Els partits han parlat aquest dimecres de qüestions com ara habitatge, espai públic, jovent i urbanisme.

Junts per la Seu ha rebut el suport de Quim Torra, en una breu reunió després que el president de la Generalitat hagi participat del Consell d’Alcaldes. Torra ha expressat el desig que JxSeu guanyi les eleccions d’aquest diumenge perquè, assegura, calen “ajuntaments que estiguin al costat de les institucions del país i de la defensa dels interessos de Catalunya”.

Torra ha aprofitat per recordar que diumenge també hi ha eleccions europees i ha defensat el vot per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El president hi afegeix que “si una cosa ha quedat clara aquesta setmana, després de posar els presos polítics al Congrés i al Senat, és que ara tocar posar els exiliats al Parlament Europeu” per “fer-los més lliures, donar-los veu i que puguin explicar l’1-O i la voluntat imparable del país d’avançar cap a la independència i cap a la República Catalana”. Jordi Fàbrega ha agraït el suport de Torra i s’ha sumat a la crida a votar Junts tant a les municipals com a les europees.

JxSeu també ha presentat les propostes en habitatge públic. Joan Gurrera n’ha destacat l’edificació de solars ja qualificats per a aquesta finalitat, la compra puntual de pisos i l’ús d’habitatge privat que temporalment podria passar a ser d’ús social”. D’altra banda, Junts celebrarà el seu acte central aquest dijous, a les 8 del vespre a la Sala de Sant Domènec.

Compromís X La Seu vol impulsar un “pla de xoc” de neteja i manteniment de l’espai públic aquest estiu vinent. L’alcaldable, Òscar Ordeig, es compromet a “augmentar en un 30% el pressupost de neteja, millorant els equips tècnics amb maquinària especialitzada i el personal necessari”.

Ordeig “lamenta” el que qualifica com “abandonament i deteriorament de l’espai públic” i assegura que vol “donar resposta” a les “múltiples queixes de veïns i comerciants”, tot remarcant que “una ciutat que té cura de places, carrers i jardins ofereix qualitat de vida als seus habitants”. El cap de llista creu que “la Seu ha perdut qualitat els darrers deu anys” i posa l’accent en tres espais: la plaça d’Europa, que veu “mal dissenyat i deteriorat”, la nova plaça de Jacint Verdaguer i la reforma del Pati Palau, que valora com “ocasions perdudes” perquè considera que són “places dures, sense ombres i no pensades pel benestar dels ciutadans”.
Ordeig, d’altra banda ha qüestionat la pintura dels passos de vianants, “que a més afecta la seguretat vial”. Tanmateix, també ha recordat que “la convivència passa per un espai públic tractat amb cura”. Per això, tot i que assegura que hi posaran “el coll”, demana “la col·laboració activa de tots els urgellencs” per mantenir la ciutat neta, perquè “les places i jardins públics són l’àgora de la ciutat”.

ERC reivindica recuperar el CC l’Escorxador “com a espai d’apoderament, emancipació i lleure juvenil” i aposta pel model de “cogestió”, en coordinació amb el Consell d’Adolescents, el Consell de Joves (que proposen crear), els col·lectius juvenils i les propostes aportades per altres joves.

El portaveu d’Esquerra i número 5, Xavi Munt, apunta que les polítiques de joventut abasten a partir dels 12 anys, i per això, “la cogestió és el més factible, perquè cal acompanyament en la franja més inicial”. La formació republicana pren com a “referència” models de països com Irlanda, “on aquests centres tenen tres espais diferenciats: oci, descans i estudi, i socialització”. Per tot plegat, conclouen que “el lloc idoni és l’Escorxador, aprofitant l’existència al mateix recinte de l’Oficina Jove”. A més a més, ERC veu “prioritari” oferir una oferta més “àmplia i variada” d’oci nocturn, que passa per “repensar les normatives municipals”. I volen instar el Consell Comarcal a oferir autobusos nocturns a totes les festes majors a l’estiu.

La CUP s’ha compromès novament a “donar resposta a la reclamació d’un casal de joves autogestionat”, perquè consideren que és “històrica i transversal”. La llista encapçalada per Xènia Antona vol que aquest local “serveixi com a espai de reunió i debat, local d’assaig de grups de música, lectura, punt de trobada entre col·lectius juvenils i per a impulsar festes basades en un model d’oci que tregui del centre les drogues i l’alcohol”.

La CUP creu que hi ha “manca total d’espais per a les joves que no estiguin pensats des de la tutela” i que “manca un espai de referència pel jovent que pugui construir-se des de l’autogestió”, per la qual cosa insten “l’Ajuntament ha de donar ales i confiança als joves, superant el paternalisme que suposa exigint-los que demanin permís per a tot”. Alhora, creuen que pot ser “una alternativa a estar al carrer a les hores d’oci”.

La Seu en Comú creu que l’Ajuntament “ha de tenir el control sobre l’urbanisme i la gestió de l’aigua, perquè són béns generals i no han d’estar subjectes a especulacions”. En la mateixa línia, defensen que “l’habitatge s’ha de gestionar pel Ple de l’Ajuntament, i no des de l’opacitat de la societat HIULS”. També proposen eliminar “totes les barreres arquitectòniques” i “un pla integral de rehabilitació del Centre Històric perquè sigui una marca de qualitat de la Seu”. LSeC farà el seu acte final de campanya aquest dijous, a les 8 del vespre al local de la formació, al carrer Major.

El PP celebrarà aquest dijous el seu acte central de campanya per a les eleccions municipals de la Seu, a les 8 del vespre a la Sala de la Immaculada. La formació ha anunciat que comptaran amb la intervenció d’Alberto Fernández Díaz, actual portaveu del grup popular a l’Ajuntament de Barcelona. També hi parlaran la presidenta provincial del partit, Marisa Xandri, i el cap de llista a la Seu, Pere Chica.