envasos

Amb el lema “Cada envàs suma. Posa’l al groc”, la campanya Objectiu 1.200 tones ha finalitzat amb un increment notable de reciclatge d’envasos, arribant a reciclar un total de 1.172 tones d’aquest material durant els dotze mesos de l’any 2014. Pel que fa a la recollida selectiva dels ciutadans, és a dir, els contenidors grocs, s’ha aconseguit augmentar un 6,7% en comparació amb l’any anterior, percentatge que s’ha anat incrementant a mesura que la campanya avançava. En concret, s’ha arribat a les 964 tones, 61 més que l’any 2013. Pel que fa a altres recollides – grans productors, màquines de reciclatge incentivat, etc- s’ha aconseguit recollir 208 tones. La suma de les dues quantitats situa el reciclatge d’envasos a Andorra al 21,7%, nivell molt proper a l’objectiu europeu del 22,5% i a l’objectiu fixat pel Pla Nacional de residus del 25%.

Accions de la campanya

Durant la campanya es van dur a terme una sèrie d’accions per incentivar el reciclatge d’envasos. D’una banda, es van posar a disposició de les empreses uns contenidors de cartró per emmagatzemar els envasos, i bosses de reciclatge per als ciutadans.

Un total de 621 empreses van sol·licitar un d’aquests contenidors, i es  repartiran al voltant de 10.000 bosses entre els ciutadans. En aquest punt, cal destacar la implicació del Centre Andorra Sostenible en la repartició dels contenidors a les empreses i dels comuns en la repartició de les bosses als ciutadans. Cal recordar que FEDA i Andorra Telecom també es van adherir a la campanya i van distribuir aquestes bosses entre els clients que feien tràmits administratius.

Durant la campanya s’ha instal·lat, amb la col·laboració del Centre de triatge d’envasos (Feper), dues màquines de reciclatge incentivat als Grans Magatzems Pyrénées i al Centre Esportiu d’Ordino. La primera incentivava als clients amb regals directes i amb descomptes especials en determinats articles i la segona amb descomptes en el pàrquing comunal.

A la màquina situada al Pyrénées s’ha recollit 5 kg diaris (400kg en 3 mesos) i a la del Centre Esportiu d’Ordino 1,5 kg diaris (uns 100kg en 2 mesos).

Avui es trasllada la màquina situada al Centre Esportiu d’Ordino al centre comercial illa Carlemany. A través de la màquina de reciclatge incentivat es donarà com a premi una bossa de recollida d’envasos i es posarà en marxa una promoció en què se sortejarà una Ecoscooty, una bicicleta elèctrica plegable amb bateria de liti que té una autonomia de 30 quilòmetres.

Altres accions que s’han dut a terme per difondre la campanya han estat publicitat als mitjans de comunicació, amb bàners als diaris digitals, anuncis a la televisió i als cinemes i falques de ràdio. També es va organitzar un concurs fotogràfic per premiar els participants que enviessin fotos originals relacionades amb el reciclatge d’envasos. El premi consistia en un viatge a Holanda, un dels països europeus que més recicla.

Enquesta als usuaris de la màquina

En el marc de la campanya pilot de recollida d’envasos de la màquina de reciclatge incentivat, s’ha realitzat una enquesta als usuaris. De les dades de l’enquesta podem descriure el ciutadà tipus més usual que seria aquell que diu classificar les escombraries (s’entén per reciclar) (85%) i que disposa de contenidors prop de casa (80%). El premi estimat preferit per reciclar seria un premi de tipus econòmic en la forma de descomptes o vals de compra (66%). La ubicació desitjada de la màquina de reciclatge incentivat estaria al carrer (69%) i en general no hi hauria cap tipus d’inconvenient ni en la implantació ni en l’ús de la mateixa (92%). El 13% de les respostes afirmen que el motiu de la visita a l’establiment és per conèixer la màquina.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada