La campanya Mach Tour de la Fundació Carreras arriba a Andorra

Aquesta tarda de dilluns, 18 de setembre, entre les 17 i les 21 hores se celebra a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella el ‘Match Tour’. Serà, doncs, a les 17 hores quan es donarà el tret de sortida a la campanya impulsada per la Fundació Josep Carreras, de lluita contra la leucèmia i que porta el lema de ‘Match Tour: Un tour per l’amor, l’amor per la vida’.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és la de sumar nous donants de medul·la òssia, una acció amb la qual el Govern d’Andorra hi col·labora. A les 18 hores hi assistiran la ministra de Salut, Helena Mas, i el president de la Fundació, Josep Carreras.

Es tracta, per tant, d’incentivar a la població d’entre 18 i 40 anys que es registri com a donant de medul·la òssia. A la jornada d’avui dilluns també hi participarà l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (ATIDA) i Creu Roja Andorrana, així com el grup de música Black and white digital, el Cor Rock d’Encamp i els Castellers d’Andorra, que actuaran durant la tarda.

En aquest espai, el SAAS desplegarà un equip perquè les persones interessades rebin informació i puguin efectuar la primera extracció de sang per a registrar-se a la base de dades de donants. El director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez, ha relatat que el procés per a ser registrat com a donant “és molt senzill”. Aquest es fa des del SAAS, sense haver de desplaçar-se i comença amb una petita extracció de sang, que després s’analitza per a introduir la informació genètica del donant al registre. En cas que un donant sigui compatible amb un receptor, l’extracció es du a terme a un centre hospitalari de Barcelona.

Actualment a Andorra hi ha 460 persones registrades com a donants disponibles. El programa de donació de medul·la òssia, que es va iniciar el 2020, compta amb la col·laboració de Ministeri de Salut, el SAAS, el Registre de donants de medul·la òssia (REDMO), l’Organització Nacional de Transplantaments d’Espanya (ONT), l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i el Banc de Sang i Teixits (BST).

La medul·la òssia és el teixit on es troben les cèl·lules mare que produeixen totes les cèl·lules de la sang i del sistema immunitari. El trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang.

[do_widget id=category-posts-pro-64]