La campanya de vacunació contra la grip s’iniciarà el 19 d’octubre

Campanya de vacunació contra la grip
Campanya de vacunació contra la grip. Foto: Arxiu

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres que la campanya de vacunació anual contra la grip estacional s’iniciarà el 19 d’octubre. Tot i que es recomana que la vacuna s’administri durant les primeres setmanes, sobretot a la gent gran, la campanya s’allarga fins a final d’any.

L’objectiu de la campanya de vacunació és disminuir la morbimortalitat en els grups de risc. El titular de Salut ha destacat que enguany s’han adquirit 9.000 dosis, una xifra molt superior a les 6.500 del 2019. En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que “es vol vacunar el màxim de persones pertanyents a col·lectius de risc possible”. D’aquesta manera, ha afegit, “es reduirien les patologies prèvies en cas que s’acabessin infectant posteriorment de coronavirus SARS-CoV-2 i l’afectació no seria tan greu”.

Per tal de rebre l’administració de la vacuna, els majors de 65 anys han de demanar hora al Centre d’Atenció Primària i no fa falta que duguin cap prescripció. La resta de persones de risc poden demanar la recepta al seu metge referent –via telefònica o, si és necessari, desplaçant-se a la consulta– i aquest ho farà constar a la història clínica compartida, perquè no sigui necessari haver de recollir cap paper. Un cop demanada la recepta, el procediment és el mateix: demanar hora al CAP per tal de ser vacunat. Aquesta simplificació del procediment s’ha fet per complir al màxim les recomanacions de disminuir la interacció social.

Finalment, les persones que no formen part d’un grup de risc però volen rebre la vacuna, han de posar-se en contacte amb el seu metge referent i adquirir la dosi a la farmàcia com s’ha fet anteriorment.

Com és habitual, als qui treballen, viuen o estan ingressats a una residència o a l’Hospital la vacuna se’ls administrarà allí mateix. A més, les autoritats sanitàries organitzaran una operativa específica per administrar la vacuna als treballadors de serveis comunitaris essencials i als interns i treballadors del Centre Penitenciari.

El ministre de Salut ha recordat que la vacuna és gratuïta per als grups d’alt risc de patir complicacions relacionades amb la grip, que són els següents:

–       Persones de més de 65 anys.

–       Persones en residències sociosanitàries o institucionalitzades

–       Persones amb malalties que poden empitjorar a causa de la grip

–       Dones embarassades

–       Persones que poden transmetre la malaltia a individus d’alt risc

–       Treballadors de serveis comunitaris essencials

–       Interns i treballadors del centre penitenciari

–       Persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o salvatges i porcs

TOTES LES NOTÍCIES