El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, ha estat l’encarregat aquest dijous de presentar els resultats de les enquestes de conjuntura del primer semestre d’aquest any. L’ens ha constatat que les enquestes reflecteixen “una millora molt modesta del clima de confiança de les empreses i de les valoracions sobre la marxa dels negocis”, amb problemes especialment en el sector comercial al detall, que està estancat.

“La recuperació econòmica no ha arribat a les butxaques dels consumidors”, ha afegit Pantebre. Tot i això, i independentment que el PIB enguany no arribarà al +2,3% del 2014 –com tampoc millorarà a Espanya i França– des de la Cambra creuen que “mentre hi hagi un creixement del PIB ja és una recuperació” i celebren que les expectatives “ja no són tan negatives com en exercicis anteriors i confirmen el canvi de tendència cap a un escenari de recuperació de l’activitat empresarial, tot i que de perfil molt dèbil”. Pantebre ha avançat alguns dels projectes que comptaran amb el suport de la Cambra, com el tribunal d’arbitratge empresarial internacional, la creació d’una zona franca i dipòsit duaner, el pla estratègic del comerç del Ministeri, l’estudi de les implicacions empresarials d’un acord d’associació amb la UE –en col·laboració amb la CEA, l’EFA, la PIME- o l’heliport.

Les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç arriben a la 37a edició amb els resultats del primer semestre d’aquest any. Com és habitual es fan en quatre blocs (indústria, construcció, comerç al detall i sector hoteler) i del gener al juny se’n desprenen uns resultats desiguals, amb una lleugera recuperació llastada per l’estancament del sector del comerç al detall.

Les opinions de les empreses del sector industrial mostren “el clima més favorable des de l’any 2006”. En aquest sector ha augmentat la producció en termes anuals per primer cop en dotze anys i s’ha incrementat el ritme exportador. Les perspectives apunten que la recuperació de l’activitat seguirà sent “lenta i gradual” i tot i que encara hi ha un clima pessimista, millora en 11 punts respecte a l’any anterior.

La construcció, per la seva banda, continua estancada, “en zona de mínims”. Pantebre ha reconegut que en les següents enquestes aquest sector mostrarà segurament una afectació pel cas BPA però el fet que les enquestes es fessin a principi d’any i la ràpida reacció del Govern a través de la iniciativa Actua oferint crèdits contra els saldos de les empreses implicades van minimitzar el problema, segons el president de la Cambra. No obstant això, les empreses del sector sí que van evidenciar dificultats de finançament a l’enquesta. L’evolució, però, és la menys negativa dels últims vuit anys, tot i la poca obra executada i l’elevat estoc d’immobles sense vendre per la falta de demanda. Les perspectives són moderadament pessimistes i dolentes en el cas de l’obra civil, ja que es preveu una contenció de les inversions.

Pel que fa al comerç al detall, la situació és la més negativa dels quatre sectors analitzats, una situació que s’ha repetit per tercer trimestre consecutiu. Els comerciants es mostren preocupats per la debilitat de la demanda i la caiguda de les vendes en la majoria de branques. Si bé s’ha aturat “bastant” la davallada en la venda d’equipament de la llar i vehicles, aquest últim gràcies a les subvencions del Govern, destaca per a la Cambra al vessant negatiu la situació del ram de roba i calçat i, sobretot de l’electrònica, que registra la pitjor caiguda. En aquest sentit, la Cambra ha celebrat el pla de reactivació que engegarà el Ministeri de Comerç i ha garantit la seva col·laboració.

L’últim dels sectors estudiats, l’hoteler, és el que està evolucionant més favorablement. Els culpables són els mercats tradicionals, l’espanyol i francès, que s’han recuperat respecte a nous mercats, com el rus. Les valoracions sobre la marxa dels negocis del sector són les més positives dels últims tretze anys, especialment a la Massana i Escaldes-Engordany. També les perspectives, però limitades per la debilitat de la demanda i l’oferta poc regulada dels apartaments turístics, un extrem que la Cambra vol regular en col·laboració amb el Govern.

El president de l’ens, Marc Pantebre, ha insistit com a conclusió als resultats que “cal tenir una perspectiva, encara que sigui a curt termini, per saber d’on venim. Venim de set anys consecutius de davallada percentual del PIB”. Pantebre creu que el PIB del 2015 s’acabarà situant entre l’1% que preveu el Govern i el 2,3% de l’any passat, i amb aquestes xifres ho considera “una recuperació, però molt feble, ja vam avisar que seria així”. El president de la Cambra de Comerç ha recordat que a Espanya i França els passa el mateix i que “no serà un gran any per a ningú, però Andorra està millorant a poc a poc”.

Eixos d’actuació per al 2016

Davant la conjuntura econòmica que s’ha presentat aquest dijous, la Cambra ha avançat els seus eixos d’actuació per al 2016. Aquests inclouran l’impuls d’un tribunal d’arbitratge empresarial per solucionar ràpidament els conflictes interns i també com a eina legal internacional, d’una banda. També per la formació en sectors necessitats i l’agilització dels tràmits duaners, d’una altra.

La Cambra donarà suport a una possible nova línia de negoci creant una zona franca i dipòsit per a transitaris. A més, demanarà una millora de les normatives de contractació a les parapúbliques “amb criteris possibilistes” que creïn més llocs de feina. Col·labora amb l’EFA, la CEA i la PIME per estudiar el resultat que podria tenir l’acord d’associació amb la UE, un tema en el qual s’està treballant “intensament”. No obstant això, el focus està posat en l’elaboració del pla estratègic per al comerç, vista la crisi que estan patint les botigues al detall, amb més de 100 entrevistes per analitzar l’estat actual i tirar endavant un projecte “ambiciós”.

A més a més, des de la Cambra de Comerç han reiterat la seva reclamació històrica d’una solució pública al tema de l’heliport, “clau per a les comunicacions d’Andorra”. “Assistim amb decepció al que sembla que s’encalla una vegada més”, ha lamentat Pantebre.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada