pantebreLes enquestes de conjuntura econòmica del primer semestre del 2013 de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) han detectat un ‘menor deteriorament de l’economia’. A més, els indicadors econòmics com les importacions o el mercat laboral apunten a una lleu millora de la situació empresarial dins la marxa dels negocis encara negativa que fa que la crisi s’allargui fins a final d’any. De cara al 2014, però, el president de la CCIS, Marc Pantebre, ha assenyalat que ‘els indicadors són millors’ a nivell europeu, i que apunten una reactivació ‘de la qual no crec que Andorra en quedi despenjada’.

La crisi econòmica afectarà tot el 2013 ‘tot i que possiblement sigui de menor intensitat que l’any anterior’, segons indica el president de la CCIS, Marc Pantebre, amb l’anàlisi de les respostes de les enquestes de conjuntura econòmica del primer semestre de l’any i els principals indicadors econòmics. De fet, Pantebre ha dit que es detecta una lleu millora de la situació empresarial, tot i que la marxa dels negocis i la tendència general de l’activitat encara estan en nivells ‘bastant negatius’.

No obstant, a nivell internacional, Pantebre ha explicat que s’ha observat una millora del context europeu i que els indicadors de la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional per al 2014 són ‘bastant millors’. Així, considera que s’apunta cap a la reactivació ‘de la qual no crec que Andorra en quedi despenjada’, i que si fos així ‘seria un error que passés’. Per tant ha opinat que ‘si som capaços de diversificar-nos i no ser tan dependents dels nostres veïns això ens donarà més solidesa per a la recuperació econòmica’.

Pel que fa concretament a la situació dels quatre sectors que analitza semestralment la Cambra, en general es detecta una moderació de la caiguda. El principal obstacle que assenyalen des de tots els sectors continua sent la debilitat de la demanda, per la baixada del consum mentre que es manté l’oferta i hi ha més pressió per la competència d’altres destinacions. És per això que des de la Cambra es recomana la diversificació i sobretot en matèria turística s’assenyala que la recuperació dependrà de la capacitat d’adaptar-se a les demandes dels visitants i d’aportar valor afegit.

En aquest sentit, pel que fa al comerç, Pantebre ha celebrat les iniciatives que s’han engegat en els darrers mesos, com les zones per a vianants o les nits de compres que s’han fet amb sinergies entre públic i privat. Ha reconegut que possiblement no s’han observat encara els resultats esperats però que ‘acabaran consolidant-se’ i ha assenyalat que ‘sóc molt optimista’ pel fet que ha augmentat la implicació dels comerciants.

Segons els resultats de les enquestes, el comerç minorista ha notat durant el primer semestre de l’any l’actitud reticent dels consumidors, que s’ha vist accentuada per les incerteses internacionals, les febleses de l’economia i el deteriorament del mercat del treball i la disminució de la renda familiar. Per tot això les perspectives del sector són de continuar amb el deteriorament tot i que més contingut.

Pel que fa al sector de la indústria, modera la caiguda i tot i que els negocis segueixen amb disminució dels nivells de producció hi ha una certa recuperació de l’exportació. Les perspectives per al segon semestre del 2013 continuen sent negatives però ‘indiquen clarament un alentiment de la caiguda de l’activitat’.

La construcció continua sent el sector que presenta els resultats més negatius de la conjuntura econòmica actual, però els resultats de les enquestes suggereixen que ‘s’està començant a frenar el fort ritme de caiguda’. I en sintonia amb els altres sectors es considera que ‘encara no ha tocat fons’ però que hi ha signes de desacceleració en la caiguda de l’activitat’.

Els senyals que s’han detectat en aquest sector de ‘certa reactivació’ corresponen a l’activitat generada per la rehabilitació d’edificis, segons ha indicat Pantebre. A més ha assenyalat que, segons l’Acoda, el milió d’euros previst per a crèdits d’aquest programa podria quedar insuficient si s’hi afegeix molta gent, però que pot generar fins a 12 milions d’inversió.

Quant al sector de l’hoteleria ‘tot i ser encara àmpliament pessimistes han millorat de manera apreciable fins al punt que són les menys negatives dels darrers sis anys’. A les parròquies d’Encamp i Ordino és on encara s’ha mantingut una trajectòria molt desfavorable, mentre que a Canillo i la Massana els hotels han abandonat el pessimisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada