La Calderada de la Seu d’Urgell es donarà a conèixer a Copenhaguen

La tradicional Calderada de Sant Antoni de la Seu d’Urgell es donarà a conèixer a Copenhaguen. La Confraria de Sant Antoni Abat ha confirmat aquest dijous, tot coincidint amb la seva festivitat, que el mes d’abril vinent seran un dels grups participants al 32è Aplec Internacional, una gran trobada de cultura catalana, organitzada per Adifolk, que tindrà lloc a la capital de Dinamarca, on mostraran com preparen la seva escudella típica d’hivern.

En declaracions a RàdioSeu, el vicepresident de la Confraria, Joan Vilarrubla, ha explicat que aquest dimecres mateix la Generalitat els ha confirmat que seran una de les colles que es desplaçaran a Escandinàvia per prendre part a l’esdeveniment, organitzat per Adifolk que se celebrarà els dies 26, 27 i 28 d’abril. Vilarrubla ha avançat que la previsió és que una vintena de membres de l’entitat es desplacin a Copenhaguen, on es trobaran amb quatre colles més que elaboren calderades, ranxos o d’altres àpats col·lectius semblants, que estan agrupats en la Federació d’Escudellaires de Catalunya. Prèviament, aquest dilluns vinent es reuniran per concretar com coordinen l’escudella que prepararan per al públic danès.

Des de la Confraria es mostren molt satisfets pel fet que se’ls hagi escollit i ho valoren com un reconeixement al fet que “la Seu és una de les poblacions on aquesta tradició està més arrelada”. En la mateixa línia, l’alcalde urgellenc i també membre de la Confraria, Albert Batalla, s’ha felicitat per aquesta elecció i per la tasca que ha dut a terme l’entitat els darrers anys de cara a enfortir la relació amb d’altres poblacions que també tenen aquest costum.

La Calderada d’enguany ha estat novament molt concorreguda i ha aplegat centenars de veïns i visitants que han omplert el passeig Joan Brudieu. Novament s’ha repartit més de 7.000 racions d’escudella, preparada amb 2.500 quilos d’aliments entre els quals hi ha verdures, llegums, pasta, arròs i carn de porc i de vedella.

Els actes han començat a les 12 del migdia amb la missa solemne, tot i que la preparació de la Calderada ja s’ha iniciat a 2/4 de 7 del matí, en un dia amb temperatures força baixes. Durant l’ofici s’ha repartit el panet beneït i tot seguit s’ha fet la benedicció dels animals a càrrec del rector de la Parròquia de Sant Ot, mossèn Ignasi Navarri, amb una nombrosa presència de cavalls de l’Escola Agrària del Pirineu. La festa ha continuat amb els Tres Tombs i, finalment, amb la benedicció i repartiment de l’escudella.

TOTES LES NOTÍCIES