La carretera C-14, entre Ponts i Bassella, i bona part de la part catalana de l’N-260 (que va de Portbou al Pont de Suert) figuren un any més entre els trams negres de risc d’accidentalitat (perill molt elevat) a la xarxa viària de Catalunya, segons l’informe EuroRAP 2018, que aquest dilluns ha presentat el RACC, responsable de l’elaboració de l’estudi a nivell nacional.

Concretament, el tram Ponts-Bassella (17 km) apareix enguany al cinquè lloc del rànquing de vies amb més risc de sinistres, amb la segona mitjana més alta d’accidents mortals o greus (3,7 per any). I just per sota hi apareix una altra via de l’Alt Pirineu, aquesta de titularitat estatal: l’N-154, que uneix Puigcerdà i Llívia, en un traçat de només 6 km té almenys un accident mortal per any.

L’Eix Pirinenc, amb el qual el Govern espanyol acumula dècades de manca de modernització, no falta a la seva cita anual amb la llista de carreteres més perilloses. Entre els trams que apareixen de color negre hi ha el que va d’Adrall a Sort, al pas pel Port del Cantó. Però també hi apareixen, per exemple, tot el tram entre Olot i Ripoll, el que va de Ribes de Freser a Alp (collada de Toses) i el de Senterada al Pont de Suert. Dos trams més de l’N-260, el de la Seu d’Urgell a Adrall i el de Queixans a Martinet, apareixen de color vermell (perill alt).

Les zones de màxim perill del Pirineu, però, no acaben a l’Eix Pirinenc. El RACC també pinta de color negre la C-162 (entre el túnel del Cadí i Queixans), la C-13 (de Balaguer a Tremp i de Sort a Esterri d’Àneu), la C-28 (d’Esterri a Naut Aran), l’N-230 (de Vielha al túnel de Vielha).

De la seva part, la C-14 entre Oliana i Adrall i la C-16 entre Berga i Baltarga (Bellver de Cerdanya) apareixen de color taronja (perill moderat). Pel que fa d’altres vies properes a l’Alt Pirineu, apareixen de negre la C-12 (Balaguer-Àger), la C-26 (Berga-Ripoll), la BV-4131 (entre Puig-reig i l’Espunyola) i la C-162 entre Olost i Prats de Lluçanès.

La via amb més risc de Catalunya és un any més la BP-1417 entre Barcelona i Sant Cugat, més coneguda com la carretera de l’Arrabassada: acumula una mitjana anual de 5 accidents molt greus, en bona part per la gran presència de motos que envaeixen el carril contrari. La segueixen la BV-5001 entre Martorelles i Vilanova del Vallès, la C-37 entre Alcover i Valls i la BP-2121 entre Vilafranca del Penedès i Sant Martí Sarroca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada