El pròxim diumenge 15 de setembre tindrà lloc l’acte central de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura: la Bicicletada 2013. Aquesta trobada ―que enguany se celebra a Encamp― servirà enguany per commemorar els 10 anys del Centre Andorra Sostenible i alhora la 10a edició d’aquest esdeveniment, una fita consolidada en el calendari ambiental del país on s’apleguen any rere any més de 300 persones entorn de la festa de la bicicleta i la mobilitat sostenible.

D’altra banda, durant aquests dies el Centre Andorra Sostenible oferirà en préstec la seva bicicleta elèctrica a tots els ciutadans que ho desitgin i ho demanin perquè puguin provar aquest mitjà de transport net. Alhora, el Centre també posarà a disposició de les escoles i els punts joves la seva oferta de recursos educatius sobre atmosfera i canvi climàtic, com el Pack educatiu acció ozó, El joc de l’Ozzy, el recurs digital Quant CO2 emets en un any?, el taller Fred i calent. Els perquès del canvi climàtic o les lectures animades d’Ozzy Ozone, com la que es portarà a terme el dijous 19 a la Biblioteca del Pas de la Casa.

La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura és una iniciativa que va néixer a Europa l’any 1999. Se celebra cada any entre els dies 16 i 22 de setembre, dates assenyalades en el calendari ambiental: el Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d’Ozó i el Dia Europeu sense Cotxes, respectivament. L’objectiu d’aquesta campanya de sensibilització ambiental és la promoció d’activitats entorn de la mobilitat sostenible i el foment de bones pràctiques i mesures d’acció relacionades amb tots els temes que s’hi associen, com són la qualitat de l’aire, la protecció de la capa d’ozó, el foment dels mitjans de transport nets i la mobilitat responsable, etc.

Enguany, el lema de la Setmana Europea és Aire net – tu et mous, una proposta de conscienciació sobre els efectes de la qualitat de l’aire en la salut de les persones. De fet, la UE posa de manifest que els pobles i ciutats amb aire net són més saludables, s’hi redueix la probabilitat de patir malalties i problemes de salut respiratòria (com les al·lèrgies i l’asma, però també d’altres de més greus com la pneumònia i el càncer de pulmó) i problemes cardiovasculars derivats de respirar aire barrejat amb contaminants atmosfèrics, com partícules en suspensió o gasos (per exemple, el diòxid de carboni).

A més dels efectes sobre la salut, la contaminació de l’aire implica danys en el medi ambient com l’acidificació, la pèrdua de biodiversitat, l’esgotament de l’ozó i el canvi climàtic. En aquest sentit, aquesta iniciativa vol fer reflexionar sobre la possibilitat que tenim els ciutadans de contribuir a aconseguir un aire més net i una millora de la nostra qualitat de vida a través d’opcions de mobilitat més sostenibles, sovint, simplement amb petites accions com els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic en lloc d’agafar el vehicle privat.

Prèviament als actes de la Setmana europea de la mobilitat, l’Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria acollirà entre els dies 9 i 16 de setembre la mostra del Centre Andorra Sostenible Fred i calent. Els perquès del canvi climàtic, dedicada a sensibilitzar sobre els diversos elements que intervenen en l’efecte d’hivernacle i que participen en el fenomen del canvi climàtic.

La Setmana Europea de la Mobilitat també comptarà amb l’oferta de visites a instal·lacions relacionades amb la mobilitat i el medi ambient: el Centre Nacional de Trànsit, obert al públic el dimecres 18 de setembre (també es podrà visitar de manera concertada amb grups de més de 10 persones sol·licitant-ho prèviament) i l’estació fixa d’ozó de referència periurbana d’Engolasters el dilluns 23 de setembre, acte que servirà per tancar l’edició 2013 de la Setmana Europea de la Mobilitat.

Per sol·licitar visites guiades i recursos en préstec es pot contactar amb el Centre Andorra Sostenible (www.sostenibilitat.ad) o seguir les xarxes socials del centre a Facebook i Twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada