sant-agustiAquest matí ha tingut lloc la presentació del buidatge de tota la documentació històrica sobre la Seu d’Urgell que disposa la Biblioteca Sant Agustí i que ja es pot trobar en el seu web bibliotecasantagustí.cat

La presentació d’aquest projecte ha anat a càrrec de la mateixa directora de la Biblioteca Sant Agustí de la Seu, Lourdes Esteve, i de l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla, així com del jove urgellenc Pau Chica, estudiant d’Història de la Universitat de Barcelona que ha estat l’encarregat de fer aquest recull al llarg de dos mesos.

En la presentació, Lourdes Esteve ha manifestat que l’objectiu d’aquest buidatge i posterior introducció al web de la biblioteca és que “tothom conegui i pugui accedir a tota aquesta documentació i recursos que disposem sobre la història de la ciutat”. Esteve ha remarcat que “es tractad’una eina útil tant pels estudiants d’ESO com de batxillerat a l’hora de fer els seus treballs, i per estudiants universitaris que vulguin ampliar i investigar sobre fets històrics de la Seu”.

La realització d’aquest buidatge de tot el fons de la Biblioteca Sant Agustí dedicat a la història local de la Seu i la seva ubicació en un menú del web ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració entre aquesta biblioteca i la Universitat de Barcelona. El conveni ha permès que l’estudiant urgellenc d’Història d’aquesta universitat, Pau Chica, hagi pogut realitzar durant dos mesos aquesta important tasca de recerca per fer un llistat de tota la documentació. El jove urgellenc ha remarcat que ha après molt sobre la història local, i ha volgut remarcar que sobre la bibliografia que ha trobat en destaca el llibre d’Albert Villaró, Hèrcules i la ciutat, “un dels millors llibres sobre la història de la Seu”.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha agraït a la Biblioteca Sant Agustí haver tirat endavant un projecte com aquest i, especialment, a Pau Chica per la seva feina. “És important com a ciutat que el talent de la Seu es recuperi cap al territori i alhora pugui revertir com és en aquest cas”.

Respecte a la recerca històrica de la Seu d’Urgell, Batalla ha afirmat que “vivim un moment dolç, ja que hi ha professionals que ho poden fer”. Al respecte, l’alcalde urgellenc ha remarcat que aquest impuls en la recerca històrica a la Seu i comarca ha vingut donat sobretot per la creació de l’Arxiu Comarcal, així com la feina que realitza l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, per l’Espai Ermengol i com també per la mateixa biblioteca. Batalla ha abundat que “és necessari per la ciutat endreçar la història i el coneixement per poder posar-ho a disposició de tothom”.

Web de la biblioteca: informe local

Aquest recull documental -majoritàriament en paper- sobre la història de la Seu que disposa la biblioteca i que ara es pot trobar a la seva pàgina web. Concretament a dalt i a la dreta de la pàgina web hi ha un menú desplegable amb el nom informe local. Clicant aquí es despleguen cinc opcions diferents:

  • fets històrics (classificats per l’edat antiga, la moderna i la contemporània) 

  • alcaldes (on hi trobarem els alcaldes des dels segle XVIII als nostres dies);

  • bibliografia (llibres disponibles a la biblioteca; 

  • articles a revistes i altres publicacions; arxiu local de l’Alt Urgell; i pàgines web  (Història general, Prehistòria, Història medieval, Història moderna i Història contemporània); 

  • l’arxiu fotogràfic en línia (La Seu Antiga que ens porta a Facebook); la Seu d’Urgell que enllaça a l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya; 20 imatges del Fons Courier, que connecta directament aquest fons; La Seu d’Urgell a l’arxiu fotogràfic Salvany; i Memòria gràfica restaurada digitalment amb fotografies de Miquel Planella i Xavier Martínez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada