La Biblioteca Sant Agustí exposa ‘llibres prohibits’

llibres-prohibitsLa Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell presenta una exposició sobre “llibres prohibits”; és a dir, obres literàries que han patit la censura per diferents motius.

Al llarg de la història, diferents autoritats i règims han impedit o bé controlat l’accés a la lectura de centenars de llibres, per considerar-los perillosos per als seus interessos. Una situació que, malauradament, se segueix produint en molts països.

A Catalunya, molts autors han estat víctimes de la censura, especialment durant règims autoritaris com ara la dictadura franquista. Així, l’exposició recull casos com ara el Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo; El dia que va morir Marylin, de Terenci Moix, o Ramona, adéu, de Montserrat Roig. Anant més enrera, també van ser censurats, entre d’altres, el Diccionari de la Llengua Catalana de Pompeu Fabra; El retaule del flautista, de Jordi Teixidor; Terra baixa, d’Àngel Guimerà, i Vida privada, de Josep M. de Sagarra.

Clàssics

La mostra també explica els problemes amb què es van trobar llibres clàssics ben coneguts com ara Alícia al país de les meravelles de Lewis Carroll, La caputxeta vermella de Charles Perrault, Els viatges de Gulliver de Jonathan Swift, Harry Potter de J.K. Rowling, i La metamorfosi de Franz Kafka, entre altres, que inicialment no es van editar en la seva versió completa.

Entre els motius per a la censura, n’hi apareixen de ben diversos: les crítiques a personatges o partits polítics, la denúncia de règims autoritaris, les més mínimes insinuacions eròtiques, la difusió d’altres creences religioses o bé l’aparició d’animals que parlen.

TOTES LES NOTÍCIES