dama-de-indiasLa Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell ha adquirit pel seu fons local un parell d’exemplars d’una obra desconeguda pel gran públic, “Damas de Indias”, amb la que l’any 1957 l’autora d’Organyà María Asunción Porta Graell va guanyar el “Premio Internacional de Novela Club España Ciudad de México”.

El fet que la novel·la s’edités només en una ocasió i fos a Mèxic l’any 1960, n’ha implicat la desconeixença per part dels lectors. Aquestes circumstàncies van comportar que de forma conjunta una lectora d’Organyà, Montse Riu Piqué, la Biblioteca de Sant Agustí i una bibliotecària de la Universitat de Lleida, Eugènia Cañueto, contactessin amb la biblioteca de l’entitat “Club España de México” per adquirir els exemplars de l’obra, els quals es posaran a disposició de públic el més aviat possible i passaran a formar part de la col·lecció local.

A canvi, es va obsequiar al “Club España de México” amb un exemplar dels diaris de viatge de Joaquim Miret i Sans, una edició trilingüe de les Homilies d’Organyà i alguns llibres sobre el municipi i la història de la Seu d’Urgell.

La crítica literària de l’època va destacar de “Damas de Indias” ser una novel·la ben construïda, narrada amb un estil viu i un vocabulari ric, sense oblidar la seva bona documentació a nivell històric i social. El marc on es desenvolupa l’acció és una Veneçuela en plena guerra d’independència a principis del segle XIX.

María Asunción Porta Graell nascuda a Organyà l’any 1914 i mestra de formació, havia optat l’any 1957 al Premi Planeta amb l’obra “Marie Malet”, l’any 1967 amb la novel·la “El Casal”, es va presentar a la tercera edició del Premi Alfaguara i al 1971 va concursar al Premi Nadal amb l’obra ”Los Criollos”.

Malgrat que cap de les novel·les esmentades, totes elles inèdites, foren guardonades, sí que formaren part de les 25 obres finalistes dels respectius certàmens.

Porta Graell morí l’any 1975 al seu Organyà natal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada