La Biblioteca de la Massana ja porta el nom de l’escriptor Antoni Morell  i Mora

El passat diumenge dia 9, el Comú de la Massana i coincidint amb la festa del Roser va celebrar el nomenament de la Biblioteca Comunal  amb el nom de l’escriptor Antoni Morell i Mora, en una jornada festiva i amb una doble vessant, de tradició i contemporaneïtat. Així que des d’ara, la Biblioteca de la Massana ja porta el nom de l’autor andorrà d’Escàs, a la parròquia massanenca.

L’acte, presidit per la ministra de Cultura, Olga Gelabert, i els cònsols de la Massana, David Baró i Raul Ferré, entre altres personalitats, va gaudir d’una gran assistència de públic, en una diada plena de sol i roses, també els Castellers van posar una nota de color a l’esdeveniment, el qual es va completar amb l’actuació de l’esbart dansaire, que va oferir un selecte repertori per cloure l’acte institucional.  

En el seu parlament d’homenatge a l’escriptor de Casa Giraut d’Escàs, el cònsol major David Baró va destacar la generositat d’Antoni Morell  i Mora, que ha fet donació del seu fons bibliogràfic a la Biblioteca de la Massana. En el llegat s’hi inclouen nombrosos manuscrits originals, com “Les estances de Lòria” (1981) i els “Haikús d’Arinsal” ( 1982) escrits pel poeta, traductor i prosista Agustí Bartra (1908 – 1982), un  gran amic de l’ara homenatjat. Un altre dels manuscrits més apreciats per l’Antoni Morell  i que també ha cedit, és la transcripció del 1982  que ell mateix va realitzar, del “Politar Andorrà” datat l’any 1763 i  escrit per Antoni Puig ( 1721 – 1805).  Tanmateix, en el fons documenal de Morell hom hi pot trobar  abundant correspondència , com l’intercanvi de cartes que va mantenir amb Salvador Espriu (1913 – 1985), i  més tard amb Miquel Martí Pol ( 1929 – 2003), amb el qual també va facilitar el contacte epistolar amb la poetessa Marta Deu, autora del poemari “Del Pas de la Casa, menuda memòria” (27.3.2017).  

Com a primer president de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra  (AEPA), entitat fundada l’any 1995, l’Antoni Morell va coorganitzar la Trobada Galeuska de l’any 1996, amb els escriptors de Galicia, Euskadi, Catalunya i Andorra respectivament. Un encontre literari celebrat al Principat d’Andorra, al qual entre molts autors, també hi va participar l’historiador, el pare  Cebrià Baraut i Obiols ( 1917  – 2003), fundador d’Urgèlia, així com  l’escriptor Vicenç Llorca i el poeta Carles Duarte que recentment acaba de publicar el seu últim llibre  “Memòria de la llum”. La presentació del qual  va anar a càrrec del també escriptor i poeta Josep Enric Dallerés  (exministre de Cultura), i que es va celebrar a la Sala d’actes de l’Ambaixada Espanyola a Andorra. (23.5.2017).                                      

El cònsol, David Baró, també va fer referència als dos últims llibres escrits per l’Antoni Morell:  “El llarg caminar d’un home bo” (2015) dedicat al Copríncep Episcopal Joan Martí Alanís ( 1928 – 2009)  i  “Passaport  sense nom”  (2017),  ambdós editats per “Anem Editors”, que per cert ja  prepara la reedició de “Boris I, rei d’Andorra” del mateix autor.    

En el seu parlament,  Antoni Morell, entre altres coses, va dir que per a ell…  “els llibres són com un tros de vida” i que se sent molt orgullós de saber que el seus lllibres, perduraran  més enllà d’ell mateix i que això li produeix una gran satisfacció…”. També va apuntar que ja té en ment  d’escriure un nou llibre.  

Tornant enrere, hem de recordar que l’escriptor d’Escàs és autor entre altres obres, de “Set lletanies de mort” (1981), que va ser prologat per Salvador Espriu, i que va incloure un epíleg d’Agustí Bartra. Després va escriure  “Boris I, rei d’Andorra” ( 1984), un text que al seu dia  va ser portat  al teatre per part de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA).  A més a més amb “La neu adversa” va guanyar el “Premi Carlemany del 1999”. Com a coautor va escriure “693 Anys després” (1971), “Andorra durant la revolució francesa”. També té una altra publicació titulada “Notícia de La Massana” datada l’any 1985. A part d’un altre volum titulat “Tastar Andorra” (1995) i que Morell hi posa la dedicatòria següent:  “Als qui han decidit viure i morir a Andorra” . Llibre en que va poder comptar amb la coordinació del seu bon amic Manuel Aguilar i que introdueix mitjançant un poema de Miquel Martí Pol: “Creiem en els prodigis/ i tenim fe en la sang que us han llegat / avantpassats insignes…”, etc. En una altra línia, Morell  va escriure una narrativa curta titulada “Karen, la nena de la llum” (1996) inspirada en un fet real. Tanmateix, s’ha de constatar que l’escriptor Antoni Morell i Mora va rebre al seu dia el premi “Agora Cultural 2011”, atorgat per la plataforma “Agora” formada per 24 entitats culturals del país i que encapçala la Societat Andorrana de Ciències (SAC). 

Resumint, estem davant d’un  autor amb un llarg currículum  literari que situa l’escriptor andorrà en la línia dels més coneguts i apreciats tant  dins com fora del país, ja que bona part de les seves obres han estat traduïdes a diferents idiomes. Amb el seu tarannà d’humanista, i els seus estudis de Filosofia, Teologia, Història i Dret,  l’Antoni Morell  és un gran  pensador i col·labora setmanalment al Diari d’Andorra amb les seves profundes reflexions,  fruit de la seva llarga trajectòria que inclou la seva estada com Ambaixador d’Andorra al Vaticà, entre altres càrrecs de responsabilitat.

Finalment, s’ha de felicitar el Comú de la Massana i la seva directora de Cultura, per acollir aquest important llegat que l’Antoni Morell  i Mora ha volgut cedir a la seva estimada parròquia. Un valuós patrimoni que tothom podrà consultar-lo prèvia catalogació, en la qual ja s’està treballant. 

Des d’ara, com hem dit abans, la Biblioteca porta el nom de “Biblioteca Comunal Antoni Morell i Mora”, està ubicada al seu mateix indret, al cor de la Massana, a la Plaça del Quart, enfront del Centre Cultural i Turístic de la Massana, al Principat d’Andorra.  

 

TOTES LES NOTÍCIES