seturia-2Aquest migdia s´ha celebrat la benedicció del bestiar a Setúria, un acte tradicional que obre el període de pastures d´estiu a alta muntanya. Enguany a la parròquia pasturaran 1.100 caps de bestiar. El comú ha mantingut la distribució del ramat en tres unitats de pastures diferents per fer-lo sostenible, un sistema que el departament d´Agricultura creu que seria bo que s’estengués pertot el país.

El risc de pluja ha obligat a canviar enguany el lloc de celebració de la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, un acte que significa l’inici de la temporada de pastures d´alta muntanya. Amb els ramats al fons, els ramaders i les autoritats han saludat la nova temporada estiuenca i la continuïtat del sector ramader a la parròquia.

Enguany a la Massana pasturaran 1.100 caps de bestiar, una mica menys que en anys anteriors ja que s´ha limitat el nombre d´animals de ramaders d’altres parròquies. El comú ha mantingut enguany la distribució en tres zones, Setúria, Comallemple i Parcanela-les Fonts, del ramat per garantir la sostenibilitat de les pastures. “Hem intentat fer una distribució equilibrada que mantingui les carreres ramaderes en un nivell acceptable per assegurar la biodisponibilitat d’aquestes pastures de cara a properes temporades”, ha comentat la consellera de Medi Ambient, Jael Pozo.

De moment, només la Massana aplica aquest sistema, resultant d’un estudi d’aprofitament de pestures fet pel CEMMA, el Govern i els comuns. El convenient, segons el director d’Agricultura, Landry Riba, seria que l’apliquessin totes les parròquies. Per això, uniran tot aquest coneixement en un manual de bones pràctiques, ha explicat Riba. D’aquesta manera, es millorarà “la gestió dels recursos de les nostres muntanyes i recuperar els moviments tradicionals que hi havia”. D’aquesta manera, segons Riba, es podrien aprofitar molt més valls secundàries, com ara la de Montaup i la del Madriu.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada