La 32a Universitat d’Estiu parlarà de la UE i les seves possibilitats de futur per a Andorra

udeUna vintena d’anys després de tractar el tema per primera vegada, la Universitat d’Estiu d’Andorra actualitzarà enguany, en la 32a edició, idees sobre la Unió Europea, aprofitant l’actualitat informativa del possible futur acord d’associació amb aquesta institució supranacional. L’objectiu, segons ha explicat el moderador d’aquesta edició, Jean-Paul Marthoz, és “parlar seriosament, calmadament” sobre un “projecte complex”, amb contradiccions però amb vocació democràtica. El d’aquest any és un “temari ampli, amb una perspectiva transversal, sense aprofundir en temes molt concrets, però per donar una pinzellada de la UE i les seves relacions amb altres regions del món”, ha explicat la directora d’Ensenyament Superior i Recerca, Meritxell Gallo. L’encarregat d’inaugurar les sessions aquest dilluns serà el cap de Govern, Toni Martí, mentre que la conferència inaugural serà a càrrec del professor Gérard Bossuat, que parlarà de la història de la Unió, la seva filosofia i principis fundadors. Tant Bossuat com Marthoz, han insistit en la importància d’una negociació que acabi en un conveni profitós tant per a Andorra com per la UE, en el cas de l’acord d’associació. La 32a edició de la Universitat d’Estiu porta per títol ‘Europa, reptes de futur’ i es desenvolupara cada tarda d’aquesta setmana, de manera gratuïta i sense reserva prèvia, fins aquest dijous al vespre, moment en què el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, clourà l’esdeveniment.

L’objectiu de l’organització d’aquesta 32a edició de la Universitat d’Estiu, organitzada pel Govern d’Andorra, és el d’abordar els temes relacionats amb la Unió Europea des de diverses perspectives per “tenir una visió transversal dels diferents eixos i temes que tenen a veure amb aquesta organització”, ha explicat la directora d’Ensenyament Superior i Recerca, Meritxell Gallo. Amb el títol ‘Europa, reptes de futur’ el Govern vol crear debat pedagògic sobre temes com la filosofia de la construcció europea, els ‘lobbies’ –que presentarà aquest dilluns el politòleg Justin Greenwood amb l’esperança de demostrar que són una eina per donar veu als ciutadans a Europa–, la crisi econòmica, les relacions europees amb altres regions, la participació europea d’Andorra o els drets humans.

Precisament, aquest darrer tema serà el tractat pel moderador i també conferenciant de la Universitat d’Estiu, el professor i periodista belga Jean-Paul Marthoz. Marthoz ha explicat, en la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment, que vol ser un “mediador, un observador per dialogar amb l’audiència sobre un tema important per a Andorra”. El moderador ha recordat els 25 anys de la relació entre la UE i Andorra a través de l’Acord d’Unió Duanera, sobre el qual se’n parlarà en el segon dia de conferències, ja que és el començament d’aquesta relació.

Marthoz i l’historiador Gérard Bossuat, que aquest dilluns presentarà la ponència ‘La UE: història i filosofia de la construcció europea’ després de la inauguració del cap de Govern, han parlat dels començaments de la UE i les precursores Comunitats Europees. Tots dos han coincidit a reconèixer la crisi que viu la UE, després d’uns començaments de gran cohesió i un esperit federalista. Avui en dia, el projecte viu contradiccions com la presència de grups euroescèptics al seu Parlament, dades de baixa participació en les eleccions europees, la situació amb Grècia, les demandes d’alguns estats per renegociar les relacions cap a un punt de vista més nacionalista, etc.

Andorra i l’acord d’associació amb la UE

No obstant això, Marthoz ha recordat el valor europeista d’Andorra, present al Consell d’Europa i ha insistit que “és extremadament important que Andorra s’integri en la política europea” a la vegada que ha avançat que “és necessària una negociació que doni profit a la UE i a Andorra”. Bossuat, per la seva banda, ha explicat que històricament els acords d’associació han estat la porta d’entrada a la UE i ha advertit que “són molt exigents”, perquè els països són examinats per les institucions.

Com ha recordat Gallo “pel mandat que tenim de negociació vam considerar que era un bon moment per tornar a tractar el tema de la UE”. L’objectiu és actualitzar idees i apropar-les a la societat, amb un temari ampli de perspectiva transversal.

Qui vulgui estar al dia en aquests temes i el futur de les relacions andorranes amb la UE pot fer-ho entre aquest dilluns i aquest dijous a partir de les 18 hores –aquest dilluns, però, l’acte d’inauguració començarà a les 17.30 hores. L’accés és gratuït i no es necessita reserva prèvia.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES