La 32a Universitat d’Estiu es planteja com una eina pedagògica per a l’aproximació a Europa

saboya-joverEl ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, conjuntament amb el ministre d’Afers Exteriors Gilbert Saboya han presentat aquest dimarts la 32a edició de la Universitat d’Estiu que tindrà lloc entre el 31 d’agost i el 3 de setembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, les sessions començaran al voltant de les 18h i acabaran cap a les 21h.

Europa ha estat al llarg dels anys d’història de la Universitat d’Estiu un dels temes que s’han portat a reflexió abordant-se des de diferents aspectes lligats al concepte de la UE com són els límits de la democràcia (el 1996), la globalització (el 2002), el lloc de l’individu en la societat (el 2004), les grandeses i les misèries del segle XX (el 2005) i la crisis com a fenomen colpidor (el 2011). El tema sobre el qual es reflexionarà durant els quatre dies d’aquesta 32ena edició és “Europa: reptes de futur”

La Universitat d’Estiu compta aquest any amb el periodista Jean-Paul Marthoz com a moderador. Actualment és corresponsal per la UE del Comitè per a la Protecció dels Periodistes i vicepresident a Europa i Àsia del Consell Consultiu de Human Rights Watch i és professor de periodisme a la Universitat Catòlica de Livuaina. Marthoz que ja va participar en les edicions del 2009 i el 2013 de la Universitat d’Estiu serà l’encarregat de la presentació de les conferències en l’acte inaugural el 31 d’agost.

El mateix dilluns duran a terme les seves ponències l’historiador Gerard Bossuat, professor emèrit Chaire Jean Monet ad Personam de la Universitat Cergy-Pomtoise, que es remuntarà a la creació de la Unió Europea amb la conferència que porta per títol “La UE: història i filosofia de la construcció europea”, a continuació el politòleg Justin Greenwood, professor de La universitat Robert Gordon reflexionarà al voltant de “Els lobbies i la UE” .

El dimarts Susana Narotzsky, catedràtica d’Antropologia de la Universitat de Barcelona obrirà el torn de conferències amb el títol ”Els europeus i la crisis econòmica: una visió antropològica” que girarà al voltant de l’efecte de la crisis econòmica pels ciutadans europeus. A continuació l’economista i director de la Fondation Madariaga-College d’Europe, Pierre Defraigne, oferirà una conferència al voltant dels nous paradigmes de les relacions comercials europees sota el concepte “La UE i les relacions transatlàntiques”.

“La UE i els països d’Europa central i oriental” és la conferència que obre la jornada del dimecres 2 de setembre amb l’especialista en relacions internacionals i professor de la Universitat de Barcelona, Francesc Serra, que enfocarà la seva mirada als països de l’orient d’Europa. L’advocat, consultor i professor de dret europeu de la Universitat de Barcelona, Joaquim Llimona, analitzarà les relacions entre “Andorra i la UE” centrant l’anàlisi en la dimensió més internacional i en l’aproximació del nostre país a la Unió en l’actual procés de negociació.

El dijous 3 de setembre, darrer dia de la Universitat d’Estiu, Sami Naïr, filòsof i sociòleg, catedràtic de ciències polítiques a la Universitat de París VIII, ens parlarà de les relacions multilaterals amb els països europeus de la conca mediterrània en la conferència que porta per títol “La UE i el contorn mediterrani: Orient mitjà, nord d’Àfrica i Àfrica subsahariana”. La darrera ponència la impartirà el moderador de la Universitat d’Estiu, Jean-Paul Marthoz que tancarà el cicle exposant el projecte ètic i polític implícit al concepte de la comunitat europea en la conferència “La Unió Europea i els Drets Humans”.
Les conferències de la Universitat d’Estiu són gratuïtes i obertes a tothom. Es lliurarà un certificat per a la Xarxa Vives per a qui assisteixi a un mínim de 7 intervencions. El curs de 20 hores és susceptible de ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa Vives d’Universitats. Els membres del cos docent de la Generalitat de Catalunya obtindran un certificat específic reconegut pel Departament d’Ensenyament. Es podrà consultar la pàgina web a l’adreça www.universitatestiu.ad a partir d’avui. Les persones interessades en rebre el certificat d’assistència perquè fan una formació en el marc de les universitats de la Xarxa Vives, podran fer com cada any una inscripció automàtica. La traducció simultània aquest any s’amplia a quatre idiomes: anglès, francès, castellà català.

TOTES LES NOTÍCIES