En el marc de la celebració de l’Any europeu del patrimoni cultural, l’Arxiu Nacional, amb la col·laboració de l’experta andorrana en els molins fariners, Francina Pons Pifarré, organitza el dissabte 29 de setembre, una sortida etnogràfica per descobrir alguns dels molins fariners que encara es poden visitar a Andorra.

La bona acollida de la iniciativa en la seva primera edició, celebrada al setembre de 2017, i l’interès mostrat per molts ciutadans que no van poder-hi assistir han propiciat que s’organitzi l’activitat amb una nova ruta que inclou la visita a 5 molins fariners del Principat, 1 més respecte l’any passat.

D’aquesta manera, l’itinerari transcorrerà per la Cortinada, el Tarter, Canillo i Encamp on es visitarà els molins de cal Pal i del mas d’en Soler a la Cortinada, el molí del Tomàs al Tarter, el molí vell de Canillo i el molí del Guillem al Tremat, a Encamp. També està previst fer una parada a Ransol, per descobrir alguns dels molins del poble. Algunes d’aquestes moles encara es poden accionar i se’n podrà observar el funcionament. Es destaca la col·laboració dels comuns de Canillo, Encamp i Ordino, així com de casa Tomàs i casa Guillem.

La ruta serà guiarà per Francina Pons, estudiosa d’aquestes infraestructures hidràuliques. En el seu periple per documentar els molins, indispensables en el context de la vida domèstica de les famílies quan encara es pastava el pa amb la farina del país, Pons va establir una col·laboració amb l’Arxiu d’Etnografia per documentar i salvaguardar la memòria dels darrers moliners. De fet, ha dedicat molt de temps i entusiasme a recuperar documents i relats sobre les moles que van funcionar a les Valls: a qui pertanyien, quin servei oferien i com funcionaven. Un treball rigorós que li ha permès construir una cartografia força exhaustiva sobre aquests béns immobles, expressions de les formes de vida de la societat rural de muntanya.

La ruta s’iniciarà i s’acabarà a Encamp. El cost de l’activitat és de 5 euros, i inclou el transport i sorpreses durant l’itinerari. Les places són limitades i cal reservar i pagar a l’avança amb data límit el 26 de setembre a l’Arxiu Nacional d’Andorra (Telèfon 80 22 88).

A més, per a qui vulgui allargar la jornada, hi haurà l’opció de continuar parlant de molins i d’altres temes d’Andorra en un dinar a l’Hotel Guillem. Caldrà, però, fer la reserva prèvia directament al restaurant fent referència a l’Itinerari. (Tel. + 376 733900).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada