La 19a Fira de Formatges Artesans del Pirineu s’inaugurarà el dia 19 a la Seu d’Urgell

fira-formatgeLa 19a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que s’emmarca dins la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, serà inaugurada el pròxim dissabte 19 d’octubre pel conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs.

Respecte a la mostra de formatges, cirereta de la Fira de Sant Ermengol, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, remarca que “fa dinou anys la Fira es va especialitzar en el formatge artesanal elaborat a la comarca de l’Alt Urgell, tot aprofitant el ressorgiment de la producció artesana dels propis pastors, i on avui ja hi són presents els formatges artesans que s’elaboren a punta i punta dels Pirineus”.

En aquesta fira dedicada al formatge artesà hi seran presents en aquesta dinovena edició un total de 41 productors procedents de tot el Pirineu: 21 del Pirineu català; 6 del Pirineu francès; 4 del Pirineu aragonès; i 9 del Pirineu basc. I pel que fa al formatge convidat a la fira d’enguany serà Quesería Los Valles, DO Gamoneu (Picos de Europa, Astúries).

De tots els formatges que es presenten a la fira, 23 són de llet d’ovella, 16 de llet de cabra i 12 de llet de vaca. Pel que fa al tractament de la llet, 31 dels formatges són elaborats amb llet crua, i 13 amb llet pasteuritzada. I respecte la procedència de la llet, 29 tenen ramat propi, i 13 compren la llet a ramaders.

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que es troba ubicada a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d’Urgell, presentarà aquest any una nova distribució dels estands dels formatgers amb l’objectiu de fer més espaiós aquest recinte firal i fer-lo més transitable pels visitants.

Com cada any, els visitants podran adquirir un tiquet degustació (8 euros) que dóna dret a fer 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. Els vins són DO Montsant, cervesa artesana del Montseny i aigua Pineo. També inclou una degustació a l’Espai Tast Km0-Gustum.

Els visitants també poden comprar formatges en cadascun dels estands dels 41 formatgers que seran presents en aquesta dinovena fira de formatges artesans del Pirineu.

Des de l’inici d’aquesta fira es porta celebrant un prestigiós concurs on es presenten més de 100 tipus de formatges en les 9 categories establertes, en funció de la diversitat de formatges que s’elaboren als Pirineus.

El certamen està dotat econòmicament. Es lliuren tres premis per categoria: diploma medalla d’or, diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze. Els diplomes medalles d’or reben un premi de 300 euros.

El concurs, que té lloc al mateix espai firal dels formatges, s’iniciarà a les 10.30 hores de dissabte 19 d’octubre on un jurat format per uns quaranta experts en formatges es reuneix per tastar i valorar els més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol vall del Pirineu.

Els visitants a la fira podran seguir el transcurs del concurs. A les dues del migdia tindrà lloc l’acte de lliurament de premis en el mateix espai de la fira de formatges artesans del Pirineu.

La nominació Amic del Formatge d’enguany és pels germans Sergio y Javier Torres del restaurant Dos Cielos, situat al Hotel ME a Barcelona (www.doscielos.com), amb una estrella Michelin. A la seva oferta gastronòmica disposen d’un dels millors carros de formatges que podem trobar actualment

També al recinte firal de la pista polivalent hi trobarem les aules de tast que complementen la fira de formatges artesans del Pirineu i que ofereix activitats per a petits i gran al voltant del formatge.

Les activitats per a nens, amb la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell aportarà 3 Jocs de l’Hostaler, mentre que l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu realitzarà 2 tallers d’elaboració de formatges.

Pel públic adult, hi haurà 8 tastos guiats de formatges del Pirineu, vins, cerveses, entre d’altres productes. El preu de les sessions a les aules de tast és de 6 euros. Hi haurà venda anticipada a Turisme de la Seu a partir de dilluns 14 d’octubre.

La lletera que aquest any fa d’imatge de la Fira ha estat decorada per l’artista Carme Invernon. L’original serà sortejat al final de la Fira. Es poden omplir les butlletes per participar al sorteig a l’estand del Punt d’Informació a partir del dissabte 19 d’octubre al matí.

Pel que fa a la Jornada tècnica, tindrà lloc al CETAP el proper divendres 18 d’octubre, i aquest any tracta sobre “Turisme, cultura i formatges”. La jornada anirà a càrrec de ponents de reconegut prestigi i coneixement de la matèria. Es presentarà el projecte “Ruta europea del formatge”, del qual la Seu en formarà part, juntament amb el País Basc i Astúries.

Cal remarcar la implicació decidida dels establiments hotelers i els restaurants de la Seu d’Urgell i la comarca: 13 restaurants oferiran un plat elaborat amb formatges artesans del Pirineu i 7 restaurants oferiran àpats de fira, elaborats íntegrament amb formatges del Pirineu.

A més a més, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat oferirà el pròxim dijous, 17 d’octubre, en el marc de la Fira de Sant Ermengol una sessió dedicada a Formatges Larra i un tast de formatges Cadí.

TOTES LES NOTÍCIES