L’11,4% del tabac que es consumeix a Espanya procedeix del contraban. Així s’ha donat a conèixer aquest dimecres durant la celebració de la Jornada sobre Contraban de Tabac organitzada per l’empresa tabaquera Altadis amb el títol La proliferació de noves marques en el repunt del contraban, i que ha recollit l’Agència EFE. Aquest volum de tabac suposa pèrdues per a l’Agència Tributària d’uns 1.200 milions d’euros a l’any. Segons s’ha explicat durant la jornada, Espanya s’ha convertit en destinació del tabac anomenat de marques blanques procedents d’Andorra Gibraltar o Canàries.

La directora d’Assumptes Corporatius i Legals d’Altadis, Rocío Ingelmo, ha explicat que els últims anys el contraban ha augmentat notablement, entenent-se per tabac de contraban no només les falsificacions, sinó sobretot el tabac que es consumeix però que no ha pagat impostos. En aquest sentit, ha indicat que ‘ha repuntat molt en els últims tres anys i es calcula que actualment l’11,4% del tabac que es consumeix a Espanya és tabac de contraban. El major perjudici fiscal el comporta el tabac genuí, és a dir, que no és una falsificació, però que es distribueix a Espanya de forma il·legal’.

Rocío Ingelmo ha explicat que aquest tabac entra a Espanya des de mercats en els quals el seu preu és més barat. Ingelmo ha afegit que amb la crisi els preus han pujat i Espanya s’ha convertit en un mercat de destí d’aquest tabac que anomenem de marques blanques, provinent de mercats com Andorra, Gibraltar o Canàries, on és més barat, i als quals entren legalment per després introduir el tabac de forma il·legal a Espanya’. Es tracta de marques fabricades a països de la Unió Europea que tenen molt pocs clients d’estanc, però que es consumeixen d’una forma important en determinats punts, com Andorra.

De la seva banda, la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, ha assenyalat que el contraban ‘és també un problema sanitari perquè hi ha marques de tabac que no segueixen cap tipus de control sanitari’ i ha afegit que ‘és una activitat que acaba generant delinqüència i corrupció’. Com a estratègies de treball en la lluita contra el contraban de tabac, la subdelegada ha esmentat ‘seguir apostant per la col·laboració dins de la pròpia administració de l’estat (Guàrdia Civil i Agència Tributària), així com potenciar les eines ja disponibles com el doble circuit a la duana de la Farga de Moles i els gossos detectors, la col·laboració de les empreses privades i la col·laboració ciutadana per denunciar els actes fraudulents i poder-los investigar’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada