l Festival Internacional de Cinema de Cerdanya presenta 180 pel·lícules

El Cerdanya Film Festival ofereix al llarg d’aquesta setmana la possibilitat de veure fins a 180 llargmetratges i curtmetratges (tot i que han rebut fins a 3.000 films). Estan repartits en 57 sessions, que conformen un programa “variat, complet, gratuït i de qualitat”, segons han destacat els organitzadors, la Cerdanya Film Comission. El certamen torna a  fer un pas endavant com a “gran esdeveniment audiovisual de l’estiu a Catalunya”, amb un increment notable pel que fa al nombre de professionals i concursants que, durant aquests propers 10 dies, s’acostaran al Pirineu per “veure bon cinema, gaudir de la comarca i fer networking”.

Totes les sessions tindran lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà tret de les matinals al Parc dels Búnquers de Martinet (dins d’un búnquer d’artilleria fora de la visita normal i equipat per l’ocasió) i les matinals a Llívia, a la Torre Bernat de So (s.XII), que pertany al Museu Municipal de la Farmàcia. Enguany, com a novetat, també hi ha hagut sessions prèvies fora de la Cerdanya, concretament a la Seu d’Urgell i a Castellfollit de la Roca.

Pel que fa a les activitats paral·leles, el festival organitza una Jornada Professional (amb visita al Parc dels Búnquers de Martinet), diversos tallers de rodatge per joves (professional i amb smartphone), activitats per infants, el Trivial-Vermut de cinema i un taller de Realitat Augmentada. Finalment, a Bellver de Cerdanya té lloc el Laboratori de Creació Audiovisual, una activitat inspirada pel moviment Kino Kabaret a mig camí entre una trobada professional i una activitat de rodatge, on 50 professionals de l’audiovisual intentaran crear entre 8 i 10 curtmetratges durant els 7 dies que dura l’activitat (del 5 a l’11 d’agost, coincidint amb el festival).

La inauguració es va fer aquest dissabte passat amb la projecció del Top-4 històric de curtmetratges guanyadors del Festival i a amb una actuació de The Piano Seekers sobre bandes sonores. La Cloenda i el lliurament de premis seran aquest dissabte, dia 10, al vespre i comptaran amb la presència dels nominats. Clourà la vetllada el tradicional Còctel del festival amb l’actuació del grup Jazz Do It. Les entrades, numerades i gratuïtes, poden reservar-se al web del Festival (cerdanyafilmfestival.cat), a Ticketea o a les taquilles del Museu Cerdà.

El programa de projeccions d’enguany pivota sobre 4 grans eixos:

  • Els millors curtmetratges de l’any i films inèdits. Destaquen els films Suc de síndria (premiat a la Berlinale), La tierra llamando a Ana (premiat a Medina del Campo), La mala fe (premiat a Edinburg –festival preseleccionador dels Òscars) i Nacho no conduce (premiat al Festival de Màlaga). Estan distribuïts en les sessions especial, Curtmiratges (films en femení), infantil, curtTECA (films+ maridatge), Cap de setmana, En Català, Internacional VOS, golfa i del Públic (on els espectadors voten en directe el premi del festival).
  • Llargmetratges de ficció nacionals i internacionals. Destaquen H0US3 (film de ciència ficció català), TRY (producció americana), Santa Clara (western bolivià), Matar a Dios (premiat a Sitges), El cerro de los dioses (premiat a Sitges) i Ojos Negros (film català premiat al Festival de Màlaga).
  • Documentals amb valor afegit. De diferents temàtiques (social, etnogràfica, històrica…), es distribuiran també en sessions al Parc dels Búnquers de Martinet i a Llívia. Destaquen Els deixebles de Marcel Duchamp, Andrea Motis la trompeta silenciosa, L’últim Aviador (sobre memòria històrica d’un combatent republicà d’Organyà) i Gaudí, l’arquitecte de Déu (sobre Gaudí i la Sagrada Família, estrena internacional).
  • Curtmetratges en Realitat Augmentada. 21 curts podran veure’s a través dels smartphones dels espectadors en uns plafons situats al Hall del Museu Cerdà. Són propostes curtes de menys de 5 minuts i de temàtica variada.

El Festival Internacional de Cinema de Cerdanya és un festival adherit a Catalunya Film Festivals i a Costa Brava – Girona Festivals, compta amb el suport institucional i finançament de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Puigcerdà i està organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i la Cerdanya Film Commission.