El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha negat en un comunicat que s’abusi de la presó preventiva, tal com va denunciar el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, la setmana passada en la cerimònia de la toga. A més, seguint amb les puntualitzacions arran de la polèmica, l’òrgan judicial també considera que el secret de sumari s’utilitza correctament que no se n’ha incrementat el nombre des de la introducció de l’assistència lletrada al detingut des del primer moment de la detenció.

El CSJ assenyala que a dia d’avui hi ha 29 persones que es troben en situació de presó preventiva al Centre Penitenciari, 25 de les quals han ingressat durant aquest any i 6 ho han fet aquesta mateixa setmana. En aquest sentit, el comunicat afegeix que cap de les 29 persones supera el termini màxim estipulat per la Llei.

Pel que fa al secret de sumari, el comunicat del CSJ posa en relleu que actualment cap causa és objecte de secret de sumari. Per això, afirmen que les estadístiques no demostren ‘en absolut’, un creixement dels autes de secret de sumari des de la introducció de l’assistència lletrada al detingut des del primer moment de la detenció.

Interpretació diferent del TC, no error judicial

En el cas de les dues decisions recents del Tribunal Constitucional, que han suposat l’anul·lació de les resolucions adoptades pel Tribunal de Corts i per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, el CSJ considera que es deuen a una interpretació distinta que realitza l’alt Tribunal de les normes aplicables. En aquest sentit, el comunicat deixa clar que ‘no cal confondre error judicial i una diferent valoració de l’ordenament jurídic o de les proves practicades’. De fet, afegeixen que ‘en un estat de dret com el nostre, la revocació de les resolucions judicials per part dels tribunals jeràrquicament superiors, és normal i demostra que tots els òrgans jurisdiccionals són independents’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada