El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha participat, aquest dimarts a la 65a sessió del comitè regional de l’Organització Mundial de la Salut per a Europa, a Lituània.

En la seva intervenció, el ministre ha parlat del paper central de l’educació com a promotora de les polítiques de prevenció de la salut, i ha explicat que l’educació no és un fi, sinó una eina per transformar la societat a mig termini i per això cal pensar en com es pot utilitzar per millorar-la. Així, ha posat alguns exemples de les mesures que s’apliquen a Andorra per fer que l’educació promogui una bona salut.

Jover ha explicat que a les escoles s’apliquen hàbits d’alimentació saludable i que s’ha desenvolupat un programa d’activitats esportives extraescolars per promoure bons hàbits i reduir el sedentarisme. A més, el ministre ha indicat que s’ha engegat un programa específic per als infants amb obesitat i les seves famílies, oferint-los un acompanyament per aprendre costums de vida més sans. D’altra banda, el ministre ha indicat que hi ha una sèrie de programes específics per ajudar a promoure la higiene, la salut bucodental, oferir informació sobre les relacions sexuals, els perjudicis del tabac, l’alcohol i altres substàncies addictives.

El pla de Salut 2020 i la Declaració d’Andorra dels petits estats de la regió europea de la OMS van fer especial èmfasi en la importància de reduir les desigualtats socials en la salut. En aquest sentit, el ministre ha remarcat que l’educació és clau en aquest aspecte i que a Andorra tots els alumnes, sigui quin sigui el seu sistema educatiu, es beneficien de les accions per a la promoció de la salut. A més, el ministre ha parlat de la diversitat de la societat, i ha explicat que al Principat s’aplica una política d’inclusió, intentant, dins el possible, que els infants amb discapacitats físiques o mentals siguin integrats en una escolarització normal.

Gràcies a totes aquestes mesures, tal com ha indicat Jover, s’influeix en la prevenció i la promoció de la salut des de la primera etapa de la vida, per millorar la salut en el conjunt de la societat. A més, ha explicat que l’educació també té un rol important en la formació dels professionals de la salut, i és en aquest aspecte que ha insistit en la necessitat d’adaptar-se als objectius de la Salut 2020 de l’OMS.

El ministre ha participat en aquesta sessió del comitè regional de l’OMS després que els passats 2 i 3 juliol se celebrés a Andorra la segona reunió d’alt nivell dels petits països de l’oficina regional per Europa de l’OMS. El ministre ja va participar en una de les taules de debat aleshores, i ha estat convidat en aquesta ocasió per parlar de la salut des de l’àmbit de l’educació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada