smart congressEl ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha participat aquest dimarts en la primera edició de l’Andorra Smart Congress durant la qual ha parlat de les oportunitats que ofereix el Principat per implementar i treure profit de les noves tecnologies. Un exemple és l’aplicació de les eines TIC a les aules a través del Permsea que, segons Jover, “hem estat treballant molt de cara endins” i ara toca “anar a ensenyar fora el que estem fent al sistema educatiu andorrà”. Igualment, el ministre ha parlat d’oportunitats en la mobilitat sostenible i en el Big Data.

L’Andorra Smart Congress ha celebrat aquest dimarts la seva primera edició exposant diferents experiències en àmbits com l’educació, la mobilitat, l’economia o la governança dins del concepte de ‘smart cities’ o ‘smart countries’.

La inauguració ha anat a càrrec del cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, que ha destacat Andorra com a “banc de proves” per les seves dimensions i per la seva “agilitat” per encarar reptes i adaptar-se a nous models. Igualment, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, en la seva ponència, ha destacat el potencial del Principat com a “laboratori” per aplicar els conceptes de les ‘smart cities’ al país i esdevenir una ‘smart country’. Jover ha assenyalat que les noves tecnologies han de ser una “palanca de canvi” per ajudar a la diversificació econòmica i ha apuntat tres eixos per fer aquest procés.

El primer, recolzar-se en els sectors tradicionals com el turisme i el comerç per aprofitar els vuit milions de turistes que arriben a Andorra cada any i les característiques associades al país, com la sensació de seguretat o el medi ambient. El segon són inversions publicoprivades i el tercer apostar per la competitivitat. Així, s’obren oportunitats en l’àmbit de la mobilitat eficient i sostenible i del Big Data, ha exposat el ministre. El gran nombre de turistes que rep el Principat suposa un “volum immens d’informació” que cal saber usar i gestionar per “entendre millor què busquen els turistes i oferir productes més adaptats a les seves necessitats”. Aquest projecte ja s’està treballant amb el Massachussets Institute of Technology i aviat “s’andorranitzarà la recerca” perquè vagi de Boston a Andorra, ha manifestat Jover.

D’altra banda, el titular d’Educació ha destacat que s’ha de potenciar el capital humà i la competència digital. Jover ha parlat de l’esforç fet en els tres sistemes educatius per portar la informàtica a les aules, de la xarxa wi-fi i del Permsea. Aquest ha suposat un canvi “tecnològic i pedagògic” per potenciar l’ensenyament per competències i l’aprenentatge de l’ús de les noves tecnologies a les escoles andorranes. “Ho hem pogut desenvolupar perquè som petits i hi ha centres que ja s’han interessat”, ha reconegut Jover. Fins ara s’ha fet pedagogia dins del país però “hem d’estar orgullosos de la tasca que estan fent els professionals” i ara toca “ensenyar a fora el que estem fent al sistema educatiu andorrà”, ha conclòs.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada