Jover anuncia una emissió internacional de deute de 500 milions d’euros

Eric Jover i Marc Ballestà a la sala de premsa del Govern. Foto: SFG
Eric Jover i Marc Ballestà a la sala de premsa del Govern. Foto: SFG

El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, han comparegut aquest dimarts per actualitzar la situació de la diversificació del deute de l’Estat andorrà, tenint en compte, a més, l’impacte generat en l’economia per la crisi sanitària de la COVID-19. Amb aquest objectiu, Jover ha avançat que es preveu fer una reestructuració del deute mitjançant una emissió internacional de 500 milions d’euros durant el primer semestre del 2021 per reforçar “la resiliència” del país.

Jover ha destacat la tendència de creixement positiu dels darrers anys, que s’ha vist interrompuda el 2020 de manera conjuntural amb una caiguda del PIB de l’11,7%. Aquesta situació “fora del normal” motivada per la pandèmia, ha dit el ministre, “obliguen a trobar fonts de finançament i a endeutar-nos en l’àmbit d’Estat amb la responsabilitat de donar suport a la societat”.

Precisament, Eric Jover ha fet un balanç de les actuacions materialitzades al llarg de l’any 2020 amb l’objectiu de diversificar les fonts de finançament en el context de la crisi sanitària. Entrant al detall, el ministre s’ha referit a l’emissió de deute extraordinària de 125 milions d’euros a 1 any; a la pòlissa de crèdits de bancs andorrans de 50 milions d’euros i al crèdit bancari amb Crédit Agricole de 100 milions d’euros a 18 mesos. A més, Jover ha remarcat l’activació d’altres mecanismes com és el cas del fons de solidaritat –amb 2,3 milions d’euros aconseguits “gràcies a l’important cop de mà de la ciutadania–, el fons de compensació –amb 2,7 milions d’euros– i les reserves de les parapúbliques –amb 30 milions d’euros–.

En aquest context, el titular de Finances ha posat en relleu el treball del Govern per diversificar el deute al llarg dels darrers anys, passant, d’un deute plenament amb bancs andorrans el 2010 a l’any 2020 amb un deute repartit entre bancs nacionals, emissió de deute nacional, deute bancari internacional i emissió de deute internacional.

Justament, seguint l’estratègia d’augmentar la capacitat de resiliència i diversificació, Eric Jover ha anunciat que l’Estat farà una emissió única de 500 milions d’euros el primer semestre d’aquest any. El ministre ha explicat que “no és una emissió de deute qualsevol”, ja que serà de bons verds, socials i sostenibles; i llistada a Luxemburg, tal com fa la pròpia UE, per la seva tipologia. “Una categoria que la fa més atractiva i que ens fa avançar cap a la nostra sostenibilitat, que també passa per les finances públiques”, ha apuntat Jover.

Pel que fa als bancs col·laboradors, Eric Jover ha afirmat que “continuem amb els socis internacionals que havíem triat anteriorment: Crédit Agricole i Banco Santander”. Els cinc bancs andorrans esdevenen col·locadors secundaris. El responsable de la cartera de Finances ha emfatitzat que aquesta emissió suposa “un canvi significatiu” respecte a les anteriors, ja que està prevista a 10 anys mentre que fins ara la mitjana de venciments era de 2 anys i mig. A més, la previsió de tipus d’interès és inferior a la col·locació nacional. “És important perquè ens dona més resiliència i horitzons més amplis”, ha afegit.

Recordant l’operació de deute internacional de l’any passat, Ballestà ha assenyalat que també va ser amb Crédit Agricole i Banco Santander com bancs col·locadors i va ser de 200 milions d’euros en tiquets institucionals. Es van sol·licitar 332 milions d’euros dels 180 milions d’euros (184% sobreescrita), col·locats a 9 països.

Pel que fa a les fonts de finançament internacionals, el secretari d’Estat s’ha referit al Banc de Desenvolupament Consell d’Europa, al qual Andorra es va adherir el 26 de maig del 2020 amb l’obtenció d’un crèdit de 12 milions d’euros per despeses de la COVID-19 a 15 anys al 0,1%. Hi ha la previsió d’una nova operació durant el 2021. Marc Ballestà també ha assenyalat el Banc Europeu d’Inversions (BEI), una institució que depèn de la Unió Europea i que permet cooperar amb Estats tercers. El Govern va sol·licitar formalment l’any passat la cooperació amb el BEI. Amb previsió que aquesta sigui acceptada enguany, s’han creat dos grups de treball conjunts: l’institucional, pel marc legal, i l’econòmic, per l’anàlisi de projectes. De fet, Ballestà ha indicat que es preveu poder treballar projectes d’infraestructures que es podrien desenvolupar a partir del 2022.

Finalment, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals ha assenyalat l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) el passat 16 d’octubre, esdevenint el 190è membre, assolida en nou mesos. “Els esforços conjunts de l’equip del Govern i de l’FMI han permès completar l’adhesió en nou mesos, tot i la COVID-19”, ha considerat. Aquesta adhesió, tal com ha ressaltat Eric Jover, millora la credibilitat i reforça l’homologació internacional d’Andorra i, alhora, ofereix l’accés a formació tècnica i als mecanismes de finançament d’emergència, si escau.

Així mateix, el ministre ha subratllat que l’entrada a l’FMI suposa una valoració molt positiva per les agències de ràting i s’ha convertit en un “element imprescindible per a poder fer operacions de deute internacional”.

TOTES LES NOTÍCIES