Josep Mitjana presenta demà a la Seu d’Urgell el llibre “Maleïda terbolina”

La sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell acollirà demà dissabte, a les 8 del vespre, la presentació del llibre Maleïda terbolina, de Josep Mitjana Berdié, un retrat acuradíssim de la societat rural de muntanya durant bona part del segle XX. En farà la presentació l’escriptor Isidre Domenjó.

Al llarg de l’obra, l’autor desgrana les seves vivències personals a Biscarbó, el poble, avui del municipi de les Valls d’Aguilar, on va néixer l’any 1941. El llibre ha estat editat per Pagès Editors amb el suport de l’IDAPA, els consells comarcals de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà i l’Ajuntament de Soriguera.

El llibre, d’un gran valor antropològic, fa un recorregut per les cases del poble, amb una especial dedicació a la casa de l’autor, Cal Gosset. També parla del bestiar i les feines relacionades amb el camp i s’endinsa en fets casolans com ara el mandongo, els bolets, les carrerades, els peixents o els ficots. Els últims capítols estan dedicats als records de joventut i a l’entorn.

Josep Mitjana s’expressa en un llenguatge planer i empra el parlar propi del poble on va néixer, que no és altre que el pallarès, ja que Biscarbó, si bé actualment pertany administrativament a l’Alt Urgell, històricament ha estat del Pallars Sobirà, comarca amb la qual sempre ha mantingut uns lligams molt estrets.

El llibre està il·lustrat amb fotografies d’un gran valor històric i antropològic, entre les quals destaquen les d’estris tradicionals com ara llums de carburs, carmalloles, rateres, collars del bestiar o fins i tot un pupitre de l’escola. També són d’un gran interès les fotografies de la vida quotidiana al poble.

 

TOTES LES NOTÍCIES