La vuitena edició de l’Homenatge al Ciutadà s’ha convertit en un acte de reconeixement a mossèn Josep Bordes. “La figura de mossèn Bordes mereix ser reivindicada per totes les aportacions que va fer a la parròquia de la Massana i sobretot per haver estat l’artífex de l’arribada de l’electricitat a la Massana i Ordino”, ha explicat el cònsol major, David Baró, que ha remarcat que “amb aquest homenatge estem fent un merescut exercici de recuperació històrica, gràcies a la candidatura presentada per una ciutadana de la Massana, ja que aquest premi s’atorga en base a les propostes presentades pels ciutadans”.

L’Homenatge al Ciutadà pretén reconèixer la tasca de les persones que treballen de forma altruista per millorar el benestar a la parròquia, ja sigui a nivell cultural, social o econòmic. Mossèn Bordes s’ha convertit en el vuitè homenatjat, en aquest cas, a títol pòstum, igual que Dolors Ribes o Josep Serra.

Ha recollit el guardó, Martí Bordes, besnét del germà de mossèn Bordes, que s’ha mostrat molt agraït pel reconeixement i també ha explicat com anècdota sobre l’alçada del guardonat (gairebé feia dos metres), que un dia de missa, el bisbe de la Seu va demanar que “el del fons que està dret, que s’agenolli com els altres”.

Després del lliurament del guardó s’ha procedit a descobrir la placa amb el nom del nou ciutadà homenatjat a la Massana.

Mossèn Bordes va néixer a la Seu d’Urgell on va estudiar al seminari i va ser rector de Bescaran. D’allà va ser destinat a la Massana, l’any 1901, on va passar la resta de la seva vida. Va morir el dia de sant Joan del 1928, a l’edat de 60 anys i al seu enterrament hi va assistir tot el poble de la Massana, cosa que demostra la gran estima que se li tenia.

El cònsol ha destacat el caràcter empàtic, emprenedor, entusiasta i generós de mossèn Bordes, que va reformar la Rectoria i va fer la canalització perquè hi arribés l’aigua amb la dot que li havia donat el seu pare, a més de treballar personalment com a manobre. També va ser l’encarregat de gestionar tot el procés per portar la llum a la Massana i Ordino i va impulsar la creació de la companyia Nord Andorra, de la qual en va ser el primer president.

“A partir d’ara, mossèn Josep Bordes forma part del grup de persones modestes que han contribuït a fer evolucionar la parròquia i el país” ha assegurat Baró.

L’acte, emmarcat en les festes del Roser, s’ha tancat amb una exhibició de l’Esbart Valls del Nord.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada