Foto: Jordi Tomàs Reig

Un any més, tot aprofitant el pont de Setmana Santa, l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet duu a terme dues jornades de portes obertes perquè tothom qui vulgui pugui descobrir el patrimoni d’un dels llinatges feudals més rellevants de l’edat mitjana al Pirineu: els senyors de Caboet. Per això, l’església romànica de Sant Serni estarà oberta al públic aquest dissabte dia 31 de març i diumenge 1 d’abril. L’entrada és gratuïta i l’horari de visita serà de les 11 a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre.

Com a novetat, a banda dels valuosos elements que ja s’hi exposen habitualment, enguany a Sant Serni de Cabó també es donaran a conèixer els pactes matrimonials que es van establir entre Guitard Isarn i Gebelina de Montferrer. Aquests acords es van fer efectius mitjançant una convinença ara farà just 953 anys: el 5 d’abril de l’any 1065.

Greuges de Guitard Isarn

El temple de Cabó alberga al seu interior una exposició permanent sobre la història de la família Caboet, originaria de la vall. A més a més, també s’hi exposa el facsímil d’un dels documents més antics en llengua catalana, redactat al final del segle XI: ‘Els Greuges de Guitard Isarn’. Aquest text era de caràcter jurídic i conté, concretament, un memorial de les transgressions dels drets feudals del senyor de Caboet, Guitard Isarn, en què reclamava la reparació de les ofenses i dels danys que li havien infligit els seus vassalls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada