Jornada “Qualitat ambiental en interiors de guarderies, centres escolars, acadèmics i de formació”.

L’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI) ha presentat avui en roda de premsa la Jornada “Qualitat ambiental en interiors de guarderies, centres escolars, acadèmics i de formació”, que se celebrarà el proper dimarts 12 de novembre a l’Espai d’Innovació d’Andorra, situat a la galeria de Caldea.

La Jornada debatrà la situació de la qualitat de l’aire interior a les escoles bressol i als centres escolars, acadèmics i de formació europeus i andorrans i fins a quin punt aquest és determinant en la salut d’alumnes, professors i cos

administratiu. Josep Sobrevias, president d’AAQAI, ha comentat el programa, que comptarà amb les ponències “Contaminació ambiental i inflamació bronquial en els menors”, a càrrec del doctor Gerardo Vizmanos, expert en pneumologia pediàtrica; “Sensibilitat de la societat sobre la qualitat de l’aire a les escoles franceses i presentació de l’etiqueta intAIReur”, a càrrec d’Alexandra Cordeiro, enginyera especialitzada en qualitat de l’aire interior; i “Nuestro próximo reto: la escuela, un entorno saludable”, a càrrec d’Antonio Rosado Sanz, director tècnic d’Atmosfera i Higiene Industrial a Eurofins-Iproma. La jornada finalitzarà amb una taula rodona on s’intentaran aclarir les inquietuds dels assistents.

Sobrevias ha destacat que la participació d’una especialista francesa sobre el tema de la qualitat ambiental interior és una novetat, “perquè fins ara les nostres sinèrgies han estat més orientades amb Espanya”. L’Estat francès, ha comentat, ha fet grans avenços legislatius en el tema en només dos anys i els estàndards definits per la llei s’apliquen “no només els edificis nous sinó també als antics”.

El president d’AAQAI ha afegit que a Andorra “estem molt lluny de França”, tot i que “el Govern ha col·laborat amb nosaltres gairebé sempre, especialment el Ministeri de Medi Ambient”. Respecte a això, Joan Lluís Armengol, cap de Seguretat, Higiene i Medi Ambient de FEDA, ha comentat que “les administracions fan una feina silenciosa. Que és llarg i feixuc? Sí. Que no tenim la força dels francesos? També. Però crec que si França té unes bones lleis i Espanya també les treu, fas un mix podem tenir una llei com cal.”

Armengol ha destacat que “seria ideal portar a la Jornada els directors dels centres educatius perquè coneguessin la situació. Així serien conscients de la importància de controlar la qualitat de l’aire interior”. La doctora Gloria Cruceta, presidenta de Associació Catalana d’Empreses Especialistes en Síndrome de l’Edifici Malalt (ACESEM), ha apuntat que “la canalla passa moltes hores en ambients tancats i mal ventilats”. Ha remarcat que “tant les estructures com les instal·lacions, el mobiliari o els productes de neteja poden tenir influència en la qualitat ambiental interior d’un edifici” i que s’han fet estudis que han constatat que “en un ambient mal ventilat els subjectes van fer un nombre d’errades molt més alt” que quan van fer la mateixa prova en un local sa. Per acabar ha dit: “Us demanem que ens ajudeu a fer difusió del tema, perquè s’ho val. L’escola és el futur del país”.

TOTES LES NOTÍCIES