Jornada organitzada per AAQAI sobre la qualitat ambiental en centres de formació

La Jornada “Qualitat ambiental en interiors de guarderies, centres escolars, acadèmics i de formació”, convocada per l’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI), ha comptat amb un públic nombrós que ha omplert l’Espai d’Innovació d’Andorra de Caldea i que al final de les ponències ha participat activament a la taula rodona, preguntant i proposant idees per encarar els problemes de salut que la mala qualitat de l’aire interior ocasiona a infants i adolescents, però també al professorat i a la resta de persones que treballen en centres educatius.

La jornada ha estat inaugurada pel conseller d’Esports i d’Informàtica del Comú d’Escaldes-Engordany, Jordi Vilanova, que ha destacat que se celebrés a la parròquia i al país un debat sobre un tema tan transcendent. Josep Sobrevias, president d’AAQAI i de DecoMant Group, ha celebrat poder comptar amb “tres ponents de gran renom, vingut de França i d’Espanya, i professionals tant de l’àrea de la salut com de la qualitat de l’aire interior.

En la seva ponència “Contaminació ambiental i inflamació bronquial en els menors”, el doctor Gerardo Vizmanos, expert en pneumologia pediàtrica, ha esmentat una sèrie d’estudis que “ens permeten parlar amb contundència” de com ens afecten els contaminants ambientals, tant els naturals com els creats per l’home, i ha posat de relleu que afecten particularment a les criatures, “que tenen organismes més fràgils i un sistema immunitari encara immadur”.

Vizmanos també ha explicat que quan va arribar a Andorra “pensava que aquí no hi hauria àcars, però estudis recents demostren que fins a altituds de 2.400 o 2.500 m hi ha concentracions importants d’àcars”. Ha conclòs la seva xerrada sentenciant que “a Andorra vivim en un món meravellós, però que no està lliure de contaminants”.

L’enginyera especialitzada en qualitat de l’aire interior Alexandra Cordeiro, per la seva banda, ha parlat de la “Sensibilitat de la societat sobre la qualitat de l’aire a les escoles franceses i presentació de l’etiqueta intAIReur”. La tècnica francesa ha revelat que l’aire interior està entre 5 i 10 cops més contaminat que l’exterior, i que de mitjana passem gairebé el 90% del temps en espais tancats. “Estem exposats a molts contaminants a les aules i la renovació que fem de l’aire és insuficient”, ha dit.

A França, ha explicat, el decret 2015-100 obliga a una avaluació dels centres educatius, de moment per a centres amb alumnes menors a sis anys, però que el 2020 serà extensiu a les escoles de secundària i el 2023 a tota mena de centres educatius, incloses les universitats. Ha enumerat una sèrie de recomanacions pràctiques per millorar la qualitat de l’aire interior, però ha destacat la necessitat de capacitar el personal de manteniment i de neteja i de sensibilitzar els docents i supervisors.

La tercera i darrera ponència de la jornada ha anat a càrrec d’Antonio Rosado Sanz, director tècnic d’Atmosfera i Higiene Industrial a Eurofins-Iproma, i ha tractat el tema “Nuestro próximo reto: la escuela, un entorno saludable”. Sanz ha compartit notícies, com una d’enguany, un estudi d’ISGlobal en aules de primària de Barcelona que relaciona la contaminació amb l’obesitat infantil. O una altra que contrasta el s 10.000 morts a l’any a Espanya per contaminació amb els 1.700 per accident de trànsit.

També ha explicat que els infants són més susceptibles als contaminants perquè, entre altres raons, inhalen tres cops més aire que els adults. Per acabar, ha dit que, davant d’aquest problema “no podem amagar el cap sota l’ala, perquè els problemes no desapareixeran”.

La jornada ha conclòs amb una taula rodona molt participativa, en què s’han proposat idees com, per exemple, fer partícips del tema els alumnes, que treballin el tema de l’aire interior com a matèria educativa. O que AAQAI impulsi una taula amb la resta d’actors, inclosa l’administració, per enfocar aquesta qüestió, i que això servís de base per a una futura llei sobre la qualitat de l’aire interior.

La jornada ha tingut com a FEDA, entitat pionera en la certificació en qualitat ambiental interior a Andorra, com a partner principal, i a TeamStone Andorra, empresa dedicada a les energies renovables, la mobilitat elèctrica i l’ecoconstrucció, com a patrocinador. També ha comptat amb el suport de les empreses que formen part d’AAQAI: DecoMant Group, Ecotècnic, Streich, Segla Qualitat, Lai FLy Serveis, Mariona Tuneu, IPF Inspecció Control, Principat Qualiprevent i Joan de Montserrat.

Aquesta és la desena jornada que se celebra a Andorra sobre qualitat de l’aire interior, la setena organitzada per AAQAI. Les primeres van tenir un enfoc generalista i les tres últimes l’han tingut especialitzat. La de 2017 es va centrar en els edificis d’hostaleria, la de 2018, en els hospitals i centres de salut, i la d’enguany, en els centres educatius i formatius.

TOTES LES NOTÍCIES