El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat aquest dimecres al Consell General el projecte de llei de pressupost de l’any 2014. Els comptes de l’exercici vinent destaquen per un augment de la inversió del 9,78 per cent fins a situar-se en els 51,5 milions d’euros i dels programes d’acció social que creixen un 4,45 per cent col·locant-se en els 23,6 milions d’euros. Un altre dels trets definitoris del pressupost del 2014 és la contenció de les despesa corrent que cau un 2,19 per cent

Les grans xifres del pressupost evidencien l’esforç pel control de la despesa que se situa en els 405 milions d’euros en front dels 409 milions del 2013. L’apartat d’ingressos, en canvi, es manté estable en els 363 milions. La contenció es reflecteix en la xifra final de dèficit, que se situa en els 41,9 milions per davant dels 45,4 d’aquest exercici, en la línia d’avançar progressivament cap a l’equilibri pressupostari. D’aquests 45 milions, el 70 per cent correspon a despeses financeres i d’amortització del deute, davant els 12,3 milions que suposa el dèficit de funcionament, una xifra cinc vegades inferior que la registrada el 2011.

En l’apartat dels ingressos, el projecte de llei ajusta les grans partides amb un càlcul molt més acurat fruit de les successives liquidacions d’impostos. El ministre de Finances ha destacat que es manté una elevada recaptació de les taxes sobre el tabac, amb el perill d’alta dependència que se’n deriva, i ha tornat a reiterar la necessitat “inajornable” de debatre sobre la delimitació de competències i les transferències.

Pel que fa a les despeses financeres, el pressupost evidencia la diversificació atès que el 2014 el 50 per cent del deute estarà finançat per emissions del deute públic.

Un dels aspectes que ha destacat el titular de Finances i Funció Pública en la presentació davant els mitjans és la importància que s’atorga a les inversions públiques com a motor de l’economia productiva. I alhora el pressupost contempla plans específics per reactivar sectors en recessió com són els destinats a la rehabilitació (1 milió d’euros) a la renovació del parc automobilístic (1 milió d’euros) i de promoció dels productes autòctons.

El ministre de Finances ha remarcat també que els ajustaments globals de les despeses no han afectat àrees sensibles. En aquest sentit ha apuntat els augments en beques (13%), en acció social (4,45%), suport sociolaboral (6,07%) i dels programes de famílies (5,86%).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada