Jordi Cinca assegura que treballen en una reforma de l’IGI bancari que no repercuteixi en l’usuari final


El portaveu del Govern i ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha assegurat que treballen perquè la reforma de l’IGI bancari, amb el qual estan treballant per recuperar de cara a l’any vinent els 10 milions d’euros menys que s’han recaptat per aquest concepte, no acabi repercutint en l’usuari final dels bancs. Cinca ha afegit que també s’ha de tenir en compte no ‘distorsionar l’oferta de serveis del sector bancari’, és a dir, no crear una figura que no sigui s’adigui amb el mercat en què les entitats bancàries volen anar a competir, ‘hem de tenir un marc fiscal homologable en aquest sector’, ha dit. Per aconseguir aquest doble objectiu, el ministre ja reconeix que ‘haurem de fer algun ajust en l’impost que no serà el més ortodox d’un impost de valor afegit clàssic, perquè hem d’aconseguir que la modificació tingui una certa perdurabilitat’. Per al seva banda, el cap de Govern ha dit que no solucionar aquest tema constataria una ‘manca de dignitat evident’. La modificació de l’impost veu possible que pugui entrar en el paquet de lleis -la reforma de la CASS, l’IRPF, la llei de bases tributàries i la del complement de les jubilacions dels funcionaris- a debatre als inicis de l’any vinent si s’acaben habilitant els mesos de gener i febrer.

Jordi Cinca també ha parlat de l’IGI de les estacions d’esquí sobre el qual ha dit que ‘ja hem començat a redactar’, amb l’objectiu que ‘l’aportació de l’IGI de les estacions sigui equivalent a la que feia a través de l’ISI’. Tot i la dificultat a l’hora de fer els càlculs, el ministre ha situat en 650.000 euros de més l’aportació que hauran fet les estacions d’esquí amb la nova figura impositiva.

El portaveu del Govern, que ha compartit al roda de premsa amb el cap de Govern de balanç de l’activitat feta el 2013, ha destacat les xifres de conjuntura econòmica -obertura de comerços, servei d’ocupació, matriculacions de vehicles i pernoctacions dels turistes- que marquen, segons ells, una tendència positiva de l’economia, tot i assenyalar que en cap moment es pugui dir que estem fora de la crisi.

Cinca també ha volgut assenyalar que el dèficit de gestió pressupostària, és a dir, aquell en què no es comptabilitzen les despeses financeres, ha anat tenint una evolució favorable des del 2010. Així en aquells moments era de 42 milions d’euros; el 2011 va baixar a 32 milions d’euros; el 2012 es va quedar a 0 -un cop descomptats també els pagaments de els dues grans obres: túnel de les Dos Valires i el vial de Sant Julià-; i al 2013 també preveu acabar a 0 o molt a prop.

Igualment, el portaveu s’ha referit a la implantació del nou marc fiscal, i ha afirmat que amb l’IRPF s’acaba la reforma del marc fiscal: ‘ni rendes del patrimoni, ni donacions, ni successions’, ha dit.

En relació a l’obertura econòmica, Jordi Cinca l’ha valorada positivament ja que, segons ell, primer de tot ‘s’ha tirat endavant’ i que els fruits es recolliran a llarg termini. Tot i això, ha destacat que ja se’n recullen alguns com ho demostra el fet que s’hagin obert 155 comerços nous, que hi hagi hagut 600 demandes i que 514 ja tinguin el llum verd. ‘És una notícia excel·lent’ ha celebrat Cinca.

Ha reiterat una vegada més que l’obertura serà del tot possible quan estigui tot el marc fiscal desplegat i les diverses negociacions de convenis de doble imposició quallin.

TOTES LES NOTÍCIES