Joan Talarn, nou president de la Diputació de Lleida

El republicà Joan Talarn ha estat escollit aquest divendres com a nou president de la Diputació de Lleida, materialitzant així l’acord de govern entre el seu grup, Esquerra Republicana de Catalunya, i els representants de Junts per Catalunya-Lleida.

L’elecció de Talarn s’ha produït en el Ple extraordinari de constitució de la legislatura 2019-2023, durant el qual ha comptat amb els 11 vots favorables del seu grup i els 9 de Junts per Catalunya, amb la qual cosa ha assolit la majoria absoluta en la primera i única votació. El nou president substitueix en el càrrec Rosa Maria Perelló, substituta a la vegada de Joan Reñé. Jordi Latorre, de JxCat, serà el vicepresident primer.

En el seu primer discurs com a nou president, Joan Talarn, alcalde de Bellvís, ha començat donant les gràcies per la confiança atorgada i ha dit que dedicarà tots els seus esforços a “honorar l’encàrrec que m’heu fet”.

Talarn s’ha definit com una persona de poble –“de Cal Pau del Mariano de Bellvís”, ha dit–, i com “un lleidatà i de nació catalana, un territori i un país”. “Això va d’identitats”, ha afegit, motiu pel qual ha precisat que la Diputació, més enllà de la seva funció politicoadministrativa, ha de contribuir a configurar i protegir la identitat del territori, i ho ha de fer especialment des d’un àmbit, el del “suport als municipis”, perquè “sense pobles, no hi ha identitat”.

Per tot plegat, en el projecte que vol defensar, els pobles “han de ser en el centre de les polítiques”, i Talarn ho vol fer aplicant la “governança republicana”, una forma d’exercir el govern basada “en l’ètica, la transparència, la participació i l’equitat”, fet que es tradueix en “la voluntat de tenir un diàleg constant amb els municipis i ciutadania”.

El suport als pobles i als seus ajuntaments passa, segons el president de la Diputació, per “establir un millor sistema de finançament local”, amb un territori que es caracteritzi “per la igualtat d’oportunitats, sobretot al Pirineu”, generant des de la Diputació polítiques “transformadores i integradores” que assegurin que “tots els municipis tinguin els serveis bàsics”, i implicant en aquesta tasca totes les àrees de la corporació.

Quant a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Talarn ha assenyalat que el foment de la cultura és necessari per defensar la identitat cultural i la singularitat. És per això que ha dit que l’IEI ha de tenir “un compromís clar en la definició cultural”, de manera que “ha de ser un agent actiu al territori que impulsi i elabori cultura”.

Talarn també s’ha referit a la feina que ha de fer la Diputació per ajudar els municipis i els ajuntaments a modernitzar els serveis als ciutadans, una modernització que també vol acabar d’implementar en la gestió interna de la corporació.

El nou president ha fet una part del seu discurs en aranès, en què ha admès que l’Aran i la seva llengua necessiten una especial atenció. Finalment, ha remarcat que la Diputació té un compromís “amb la nació a la qual pertany” i “amb la voluntat democràtica i les ànsies de llibertat del poble de Catalunya”, motiu pel qual ha dit que no es cansaran de demanar la llibertat dels presos polítics.

Per acabar, Talarn ha dit que el projecte que liderarà des de la presidència és “consensuat i compartit” per dos grups polítics, però que el vol “fer extensiu a la resta de forces”, amb la mà oberta per poder aconseguir un objectiu “comú i compartit: enfortir la identitat o identitats de les nostres comarques i fer del territori lleidatà un espai de futur i progrés”.

Per la seva part, Jordi Latorre, cap del grup Junts per Catalunya i que ocuparà la vicepresidència primera, la nova etapa és “un repte il·lusionant i compromès que volem fer junts”, i que ho farà gràcies a “un bon acord de govern per donar estabilitat a la institució, que hem de fer realitat en el dia a dia, generant confiança mútua”.

Latorre ha admès que, tot i que no ha estat una negociació fàcil, ha estat “honesta”, buscant sempre “superar els obstacles”. En aquest sentit, ha afegit que “estem en un moment que cal unitat per afrontar els reptes” i també la repressió, i ha recordat que entre ERC i JxCat sumem gairebé dos terços dels vots, una majoria “incontestable”.

Sobre la línia de treball, Latorre ha puntualitzat que en els últims anys la Diputació “ha fet un gran esforç per ajudar els ajuntaments i les entitats del nostre territori”, i que “ha reduït a menys de la meitat l’endeutament”, fet que “ens permet afrontar amb una gran solvència el període 2019-2023”. Per aquest motiu, ha proposat “donar continuïtat a les polítiques que s’han mostrat exitoses, ampliant l’actuació als grans reptes de la demarcació i continuar modernitzant la institució, com la millor forma de servir al territori”.

El nou vicepresident primer ha expressat la voluntat de posar la Diputació “més a prop de la ciutadania” i “obrir-la”, i ha considerat clau “augmentar l’autoestima i el prestigi de les comarques de Lleida a nivell català”, motiu pel qual ha defensat “un millor tracte a les comarques de Lleida”, especialment per part “del Govern de l’Estat”.

Latorre ha acabat la seva intervenció demanant al president que facin de la Diputació un exemple d’una governança, deixant de banda retrets i baralles, treballant “junts pel territori, amb el compromís amb el país”.

A continuació s’ha celebrat el Ple en què s’ha presentat el cartipàs, amb les designacions dels diferents membres de la junta de Govern, que estarà formada, al marge de per Talarn i Latorre, per Estefania Rufach (ERC), alcaldessa d’Os de Balaguer, que serà la vicepresidenta segona; Antoni Navinés (JxCat), regidor de Montferrer, vicepresident tercer; Ferran Accensi (ERC), regidor de Benavent de Segrià, vicepresident quart; i es completarà amb Mercè Carulla, portaveu d’ERC, i Rosa Pujol, portaveu de JxCat.

Quant a les parcel·les que cada soci de govern tindrà al seu càrrec, ERC assumirà l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Patronat de Promoció Econòmica, i les àrees de Presidència, Recursos Humans, Recursos Patrimonials, Vies i Obres, el complex de la Caparrella i la impremta, mentre que JxCat serà al capdavant del Patronat de Turisme i de l’organisme de gestió de tributs, i de les àrees de Cooperació Municipal i Comarcal, Noves Tecnologies, Escoles Especials i finques agrícoles propietat de la Diputació. També es crearan dos noves àrees de govern: Igualtat, que dependrà de Presidència, i per tant d’ERC, i Polítiques per al Pirineu, que serà compartida.

El Ple de la Diputació queda format per 11 diputats d’ERC (repeteixen de l’anterior legislatura Joan Talarn i Albert Bajona, i s’estrenen Estefania Rufach, Marc Baró, Josep Ramon Fondevila, Mercè Carulla, Helena Martínez, Ferran Accensi, Jordi Verdú, Regina Cairol i Carles Gibert); 9 de JxCat (repeteixen Jordi Latorre, Rosa Pujol, Paco Cerdà, Eloi Bergós, Antoni Navinés, Rosa Maria Perelló i Francesc Sabanés, i s’estrenen Joan Gilart i Ramon Cònsola); 3 del PSC (Fèlix Larrosa, Agustí Jiménez i Amador Marqués); 1 del Comú (Elena Ferré, que s’estrena com a diputada), i 1 de Ciutadans (Maria Burrel, que també s’estrena).

TOTES LES NOTÍCIES