El conseller socialdemòcrata al Comú d’Encamp, Joan Sans, opina que la negociació de les transferències i les competències entre els comuns i el Govern farà que l”escletxa’ de Demòcrates per Andorra ‘encara serà més gran’. Segons ha dit el polític encampadà, actualment ja hi ha sensibilitats diverses al partit demòcrata, i en l’àmbit local assegura que en més d’una ocasió s’ha vist desacord a la majoria però ‘encara són capaços de dissimular’.

Joan Sans no confia que la delimitació de les competències avanci clarament i menys que quedi resolta en aquesta legislatura. L’inici de les negociacions ja no ha anat per bon camí, segons el socialdemòcrata, pel fet que els comuns haguessin de renunciar a set milions d’euros amb la congelació de les transferències.

Amb les negociacions, Sans creu que el fet que la majoria dels comuns siguin del mateix partit que el Govern farà que ‘en alguns casos s’obri l’escletxa, i que en els casos on encara són capaços de dissimular, aquesta escletxa es farà més gran’.

Fins i tot, el socialdemòcrata apunta que ‘això dels grups de reflexió que s’ha començat a veure a alguna parròquia, potser ho veurem en altres’, ja que assenyala que hi ha sensibilitats molt diverses. Pel que fa concretament a la parròquia d’Encamp, Sans opina que aquesta ‘escletxa’ s’ha vist en alguna ocasió, però que ‘han estat capaços de mantenir-la i curar-la’, i ha fet referència especialment a ‘quan algun conseller més díscol no va voler seguir la posició de l’equip’. El problema principal per a Sans és que no són els mateixos interessos els de UP que els de DA, i que les sensibilitats socials són diferents.

A més, el conseller Joan Sans critica que en alguns casos la disciplina de vot ha fet que alguns consellers hagin d’actuar en discrepància al que voldrien defensar. Opina que això s’ha donat en diverses ocasions, i de fet, ell mateix en algunes sessions de Consell de Comú ha demanat als consellers que votin obeint a les seves conviccions, com va fer recentment amb la votació de la proposta per modificar la Llei de protecció dels entorns de patrimoni cultural. En aquest cas, considera que hi havia consellers de la majoria que tampoc hi estaven a favor però que van haver de cedir, tot i que ell creu que ‘disciplina de partit sí, però amb un límit’. A més, diu que els ciutadans van donar el seu suport a unes llistes perquè pensaven que hi hauria coses que no es tocarien, i s’han acabat tocant’.

En aquesta mateixa línia, considera que això no és només un problema de cara a l’escletxa del partit, sinó que a més, els consellers ‘es van fent petits’ quan els demana que posin la sensibilitat per sobre dels interessos en segons quines votacions. Afegeix que ‘van acotant el cap’, i que ‘quan el cònsol diu que s’aprova, els caps estan molt cots’.

Pressió al Govern

D’altra banda, el conseller socialdemòcrata també lamenta que el fet de tenir un cònsol del mateix partit que el Govern no hagi afavorit en res la parròquia. Considera que no s’ha fet prou pressió cap a l’Executiu perquè apostés per Encamp, i que això es veu reflectit, per exemple, en el fet que el pressupost del 2014 encara no inclogui cap partida per a l’Hotel Rosaleda.

Sans recorda que ‘sovint ens havíem queixat, quan el Comú era socialdemòcrata amb governs liberals, que ens sentíem desemparats per les inversions dels liberals’, i pensava que això canviaria, però opina que no ha estat així. Explica que ‘hi ha parròquies que amb segons quines accions surten més afavorides, i en canvi Encamp té un espai emblemàtic com el Rosaleda i el Govern no és capaç de preveure una inversió en el pressupost del 2014’.

Opina que ‘el Govern peca, però el Comú també peca de no haver dit ‘som aquí, som del mateix color polític, doneu-nos un cop de mà, tenim el mateix dret que altres parròquies”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada