Jaume Serra considera que si Andorra perd un dels coprínceps “no serà mai més un coprincipat”

jaume serra

L’ambaixador d’Andorra al Vaticà, Jaume Serra, considera que si el país perd un dels dos coprínceps, “no serà mai més un coprincipat”. Ho ha assegurat en la ponència no presencial exposada aquest dissabte al matí en el marc de la 28a Diada andorrana a la XLVII Universitat Catalana d’Estiu, titulada “El Vaticà, un microestat que es mesura en hectàrees”, a la qual ha tingut accés l’ANA.

 Serra ha fet referència al debat iniciat la legislatura passada al voltant de la despenalització de l’avortament. Un fet que, tal com ja va quedar clar en el seu moment, podria dur a la força probable renúncia de l’arquebisbe d’Urgell com a copríncep i cap d’Estat d’Andorra.

L’ambaixador andorrà davant la Santa Seu ha afegit que, en cas que això passés, i que Andorra perdés un dels dos coprínceps, el país “mai més serà un coprincipat”. D’aquesta manera, Serra dóna a entendre que no veu possibles algunes opcions alternatives exposades, per exemple, per l’excap de Govern, Òscar Ribas, que fa uns mesos proposava la possibilitat que si el Vaticà, a través del Bisbe d’Urgell, renunciava al coprincipat, es podia optar perquè la figura que acompanyés al president francès al capdavant de l’Estat andorrà fos el rei d’Espanya, el president de la Generalitat de Catalunya o un ciutadà andorrà –com ara el mateix cap de Govern-, entre d’altres opcions.

Serra, però, considera que si el Vaticà abandona el coprincipat, aquest desapareixerà per sempre i alerta que “les elits polítiques ho han de tenir clar i actuar conseqüentment”. En aquest sentit, destaca que “res és immutable” i admet la dificultat de “mantenir un disseny institucional com el del Principat”, quan el principal repte del país és “afrontar la conseqüència de la secularització de la societat andorrana i la llibertat per legislar sobre determinats assumptes que poden fer incompatible un cap d’Estat Bisbe amb un determinat ordenament jurídic”.

En aquest sentit, remarca que “a Andorra el poble és sobirà i els seus representants electes dins el Consell General legislen lliurement, només sotmesos al que diu el seu ordenament jurídic, conseqüència del règim polític i el marc institucional.” Tot i això, recorda que “Andorra és un Estat de dret i les lleis estan sotmeses a la Constitució” i “convé recordar” que en l’article 8 s’estableix que “la Constitució reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases”.

Serra conclou que “per suposat tot es pot canviar i el debat intel·ligent i serè en un entorn democràtic és força saludable, i no hem de tenir por de les conseqüències de les nostres decisions, sempre i quan se’ns expliqui amb claredat on ens porten”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES