Jamel Balhi diu que la similitud entre les cultures es troba en les aspiracions de les persones

El fotògraf i corredor Jamel Balhi ha presentat, aquest dimarts al vespre, la seva exposició fotogràfica al Centre Cultural la Llacuna, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diversitat Cultural. L’home que ha recorregut a peu 186 països, ha mostrat les imatges que plasmen situacions gairebé idèntiques en cultures absolutament diferents i amb significats molt semblants. Balhi ha explicat que per a ell recórrer el món amb la càmera a la mà l’ajuda a conèixer la gent, l’hospitalitat i les diferents cultures, i observa que la gran similitud entre totes elles és que les aspiracions de les persones sempre són les mateixes.

Les activitats amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diversitat Cultural que organitza el Comú d’Andorra la Vella han tingut com a punt fort, aquest dimarts, l’exposició fotogràfica i la conferència del fotògraf i corredor francès Jamel Balhi. Durant la seva conferència, Balhi ha parlat del viatge que va emprendre fa vint anys i que s’ha convertit en la seva manera de viure, a peu fotografiant un total de 186 països i coneixent així les cultures d’arreu del món.

El fotògraf explica que va iniciar el seu viatge per sentir la llibertat i per aprendre sobre altres cultures, sobre la política i sobre la gent. Diu que ell no té amics a les xarxes socials, sinó que ‘és amic de la realitat’, i que a través del seu pas per la Xina, l’Índia, l’Irak, l’Argentina, i tants altres països, ha pogut contemplar les similituds entre les persones d’arreu.

Amb el primer que es queda de totes les cultures és amb l’hospitalitat que a tot arreu li han mostrat, segons diu, però a més, assegura que les persones de totes els països s’assemblen perquè les seves aspiracions són les mateixes. Assegura que tot i les diferències entre països grans o petits, desenvolupats o en desenvolupament, rics o pobres, la similitud és que els infants volen aprendre i jugar, i els adults lluiten per treballar i poder aconseguir diners i mantenir les seves famílies.

Aquestes similituds són les que Balhi ha volgut mostrar en la seva exposició fotogràfica, que des d’aquest dimarts es pot veure al Centre Cultural la Llacuna. Cada un dels seus quadres mostra dues fotografies molt similars on es poden veure situacions semblants amb significats molt diferents segons la cultura o amb significats idèntics. Així, mostra des d’imatges que representen l’amistat a diversos llocs del món, fins a la fe en diferents religions, els monuments emblemàtics d’algunes ciutats, la manera de tapar-se de les dones arreu del món i molts altres trets característics de les tantes cultures que ha pogut conèixer amb les seves estades a 186 països.

Durant la presentació de l’exposició, la presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco, Elisenda Vives, ha parlat dels grans coneixements que Balhi pot oferir sobre la diversitat cultural, i ha desitjat que conegui i gaudeixi també d’Andorra per sumar-lo al seu recull d’experiències. A més, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que també ha pronunciat unes paraules de benvinguda, ha alabat la doble visió d’un mateix fet que ofereix Balhi. A la inauguració també hi ha assistit el ministre de Cultura, Albert Esteve.

TOTES LES NOTÍCIES