jaenSuperfície

Situada al sud d’Espanya i al nord-est de la Comunitat Autònoma d’Andalusia, Jaén té una superfície de 424 km2

 Població

Més de 115.000 habitants, en aquesta capital de província andalusa

 Curiositat

Ostenta el títol de “Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Jaén, Guarda y Defendimiento de los Reynos de Castilla”

 Urbanisme

Per la seva ubicació geogràfica, a peus del mont de Santa Catalina, el casc antic es caracteritza pels carrers amb empinades pujades/baixades, que van aminorant a mesura que ens endinsem en la part més nova.

Geografia

La zona és rica per al conreu de diversos productes i també hi ha extensos territoris d’oliveres.

 Gastronomia

L’oli d’oliva és el producte per excel·lència de Jaén. El costum de les tapes està molt estès i es degusten de manera gratuïta demanant una beguda.

Clima

El clima de Jaén és del tipus mediterrani continentalitzat, amb hiverns freds, amb temperatures mínimes que poden marcar sota zero, i estius calorosos. Les pluges, habitualment, es concentren al final de la tardor. Aquest clima és l’ideal per conrear bones olives.

Jaén és una ciutat amb un interessant patrimoni històric i monumental i per les seves activitats culturals i festives i, per tant, un lloc molt interessant per ser visitat. Però els principals ingressos de la ciutat procedeixen de la producció d’oli d’oliva. De fet, la província és la més gran productora del conegut com a ‘or líquid’.

Això no treu que Jaén sigui una ciutat per ser visitada per les seves característiques. La ciutat està dominada pel castell de Santa Catalina, un imponent conjunt militar. Es pensa que Anníbal va construir les primeres torres i que al llarg dels segles es va anar reforçant. La Torre de l’Homenatge, construïda sota el regnat de Ferran III de Castella, fa uns quaranta metres d’altura.

D’entre els monuments destaca la Catedral, que ha estat declarada Monument Històric-Cultura. D’estil renaixentista, integra elements barrocs a les portalades i a la façana. L’església de San Ildefonso és, per darrere de la Catedrall, l’edifici religiós més excel·lent. D’estil gòtic i construïda dels segles XIV al XV, té actualment tres façanes, una gòtica, una renaixentista i una espectacular neoclàssica. La Capella de San Andrés, construïda sobre un antic palau visigot, també és d’una gran bellesa. En una visita a Jaén no ens podem oblidar de ls Banys Àrabs, que són els més grans d’Europa. Construïts durant el període d’Abd-Al-Rahman II, estan ubicats sota el Palau de Villardompardo.

Tampoc no ens podem oblidar del Museu Provincial, que inclou una interessant col·lecció de conjunts íbers. Una visita interessant per tenir una vista panoràmica de la ciutat és la Cámara Oscura, que es troba en una de les torres de l’Auditori del Parc de l’Alameda. El principal vial de comerç de la ciutat és el carrer Navas de Tolosa. Es poden degustar bones tapes en el barri de San Ildefonso. També són molt animades les places del Pósito i Dean Mazas. A més a més, es tracta d’un punt des d’on fer diverses excursions interessants a diversos llocs d’interès, com a les ciutats patrimoni de la Humanitat Úbeda i Baeza, el Parc Natural de les Serres de Cazorla, entre d’altres.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada