La Parròquia és una exposició virtual que mostra l’origen i el desenvolupament del procés d’autonomia d’Escaldes-Engordany a través dels documents més rellevants, creada amb motiu del 35è aniversari de la parròquia que serà aquest divendres 14 de juny. Les persones interessades en consultar aquests documents, ara ho poden fer des de casa o des de qualsevol lloc amb connexió a internet mitjançant la pàgina web www.e-e.ad/parroquia.

La mostra harmonitza dos fets: el 35è aniversari de la parròquia (1978-2013) i els canvis que introdueix la xarxa en la manera de difondre el patrimoni parroquial. Així, l’ exposició, vol commemorar la diada I, alhora, fer arribar el patrimoni documental d’un procés recent i determinant de la nostra realitat institucional. La creació d’Escaldes-Engordany fou un procés de canvi institucional en que una administració tradicional menor com el Quart esdevingué una administració major com el Comú, es a dir, la Parròquia.

Aquest procés formà part d’un procés més gran com la Reforma de les Institucions, que dugué a la consecució del primer Govern d’Andorra (1982) i que s’incardina en el procés general de modernització de les institucions que desemboca en la Constitució de 1993.

Els documents que formen part de la mostra figuren pel seu número de registre, que no és sinó el número amb el que estan catalogats al fons de l’arxiu. Aquest es representa per la sigla AHEE, referent a l’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany, el número corresponent a la sèrie i el del propi document.

La cronologia sobre la que s’ha elaborat el discurs expositiu s’ha extret de la narració que fa Alfred Llahí al llibre La parròquia d’Escaldes-Engordany. Aproximació al procés de reivindicació autonòmica editat pel Comú d’Escaldes-Engordany al 1996 amb ocasió del 18è aniversari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada