Isak Férriz vol potenciar la indústria cinematogràfica andorrana

pyreneL’actor i director andorrà Isak Férriz ha presentat aquest dimarts el seu primer llargmetratge, ‘Pyrene’, que defineix com una “tragèdia vestida de thriller que gira al voltant dels errors comesos en el passat i que ens martiritzen fins que decidim intentar solucionar-los”. Férriz ha explicat que el seu objectiu és començar a rodar a finals d’any amb actors i escenaris andorrans per contribuir a fer créixer la indústria cinematogràfica del país, donant feina a persones del sector com Alca Films, la productora amb qui anirà de la mà en aquest projecte. Després de rebre una subvenció del Govern, Férriz està buscant finançament privat, tant a Andorra com a fora, i la intenció és que el rodatge es pugui fer l’hivern que ve o com a molt tard a finals de l’any vinent, per estrenar la pel·lícula al cap de 10 o 12 mesos. L’objectiu és que estigui en cartell el màxim de temps possible a les sales del país, que es pugui distribuir també a Espanya i poder-la presentar a diferents festivals.

‘Pyrene’ és la història de l’Ixent, interpretat per Isak Férriz, que torna a Andorra 20 anys després que hagués de marxar per problemes amb la Justícia, cosa que trasbalsa el dia a dia dels seus antics amics, la Paula (Patrícia Bargalló) i el Roger (Roger Casamajor), que veuran com surten a la llum els errors del passat. A més, el protagonista està atrapat en un somni recurrent sobre la mort de la seva mare en circumstàncies estranyes quan ell tenia 13 anys.

Un “thriller d’alta muntanya”, tal com el defineix Férriz, que no passarà per alt els paisatges andorrans que transportaran l’espectador a “un món oníric i fred”, tal com fa el ‘teaser’ que ja van rodar l’hivern passat, i que combina foscor i nocturnitat amb el blanc purificant de la neu.

La banda sonora va a càrrec d’un altre andorrà, Lluís Cartes, que ha explicat que ha estat una feina molt interessant perquè “és jugar entre la postproducció i la música”, creant atmosferes que recorden el torb. També Roger Casamajor ha assegurat que es va sumar al projecte de seguida per l’amistat que l’uneix amb Férriz i per l’atractiu de la proposta, tot i que ha volgut remarcar la valentia que ha tingut per tirar endavant la pel·lícula, perquè “és una cosa molt grossa, molt complicada”.

De fet, Férriz ha reconegut que de moment només tenen finançament per iniciar un rodatge que durarà unes 5 o 6 setmanes, i que l’ideal seria arribar a reunir mig milió d’euros. De moment, compta amb la subvenció de 18.000 euros del Govern, tot i que la ministra de Cultura, Olga Gelabert, present a la presentació, ha avançat que de cara l’any vinent estudiaran la possibilitat d’atorgar-li un segon ajut. Gelabert ha aprofitat per celebrar que el film es rodi a Andorra i amb actors i tècnics del país, i ha lloat la valentia i la dosi de risc personal que ha posat Férriz en el projecte.

El director també ha avançat que la seva intenció és que els ciutadans d’Andorra se sentin seva la pel·lícula, que serà 100% en català i “respectant al màxim l’accent andorrà”. A més, es faran càstings i es contactarà amb les companyies de teatre del país per trobar els actors secundaris i la figuració, i “volem fer participar el jovent perquè vegi com és un rodatge des de dins”. A banda dels tres protagonistes, Férriz ha avançat que Ester Nadal tindrà un petit paper, i Marc Cartes serà l’inspector de policia. L’objectiu és donar feina al màxim de gent del sector cinematogràfic d’Andorra, per això Férriz treballarà amb Alca Films, i d’altres professionals com Èric Arajol que farà el disseny del so, Hèctor Mas o Álvaro Rodríguez. De fet, Férriz considera que Andorra té “paisatges, mitjans i talent” per acollir rodatges cinematogràfics i considera que s’hi podrien realitzar diversos projectes a l’any. Un dels avantatges, tal com ha destacat, és que tot és més proper i es treballa millor, recordant que durant la gravació del ‘teaser’ van poder tenir pluja gràcies a la col·laboració dels Bombers, un fet que ha aprofitat per agrair.

Férriz, però, encara no té data d’estrena. De moment està buscant el finançament i la intenció és rodar una setmana al desembre i la resta entre el març i l’abril, però si no és possible el rodatge s’allargaria fins a l’hivern següent. L’estrena, prevista per al cap de 10 o 12 mesos després de finalitzar el rodatge, es farà a Andorra, intentant que estigui el màxim de temps en cartellera, i vol aspirar a fer una distribució comercial per totes les sales espanyoles, presentar-lo a diversos festivals i aconseguir vendre els drets a la televisió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.