Investiguen els comptes a Andorra de l’expresident de la patronal metal·lúrgica catalana

La jutgessa que investiga el presumpte desviament de gairebé 750.000 euros de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) ha demanat a les autoritats d’Andorra que informin sobre els comptes que posseeix en aquest país Antoni Marsal, expresident de l’organització. Segons informa avui elpais.com, Marsal roman des de divendres a la presó provisional per haver cobrat, presumptament, més de 600.000 euros de la UPM a través d’empreses instrumentals per serveis que no van prestar. La meitat d’aquests diners procedeix de l’Estat i de la Generalitat i estava destinat a impartir cursos de formació. En una comissió rogatòria a Andorra, la titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona també ha demanat el bloqueig d’un dels comptes on Marsal tenia emmagatzemats al voltant de 150.000 euros. Segons fonts pròximes a l’empresari, aquesta quantitat va ser repatriada al novembre de l’any passat. Marsal es va acollir a l’amnistia fiscal decretada pel govern espanyol per regularitzar aquest i un altre compte corrent obert en un paradís fiscal en la qual tenia una petita quantitat de diners, segons les mateixes fonts.

En els registres practicats per la Guàrdia Civil el passat dijous, els agents van trobar un document en el qual figuren diverses transferències des d’entitats bancàries d’Andorra que sumen gairebé dos milions d’euros. Hisenda haurà d’aclarir a què corresponen aquests moviments i si Marsal va utilitzar altres comptes per eludir el fisc. Els registres a la seva casa de Sant Just Desvern van oferir més sorpreses: Marsal guardava uns 40.000 euros en caixes de seguretat, així com una desena de rellotges de luxe.

El presumpte desviament de fons es va produir entre 2007 i 2012. Els tres primers anys, Marsal va facturar a la UPM amb càrrec als fons procedents de les subvencions públiques. Però aquestes van començar a reduir-se amb l’agudització de la crisi i l’empresari va passar llavors a cobrar directament dels fons propis de la patronal del metall, que pertany a Foment del Treball i és una de les més potents de Catalunya. Paral·lelament, les arques de la UPM es van començar a buidar i els treballadors van veure en perill els seus llocs de treball.

El marit d’una imputada va cobrar 7 milions de la patronal per cursos

En una carta presentada a la junta de govern, els treballadors van denunciar les presumptes irregularitats comeses per Marsal, que al juliol de 2012 es va veure obligat a dimitir. Una auditoria de Price Waterhouse Coopers (PWC) va detallar els presumptes excessos de l’expresident i els empleats van presentar una querella que ara investiga la jutge. En aquella auditoria figuren, entre altres coses, pagaments de la UPM a Joaquim Boixareu per preparar la seva candidatura a Foment del Treball el 2010. Els pagaments sumen 3.856 euros.

Marsal està imputat pels delictes de malversació, apropiació indeguda i falsedat documental. A més de l’expresident, estan imputats altres responsables de la patronal del metall. D’una banda, el seu ex número dos, Ángel Hermosilla, i la dona d’aquest, també per haver cobrat per treballs ficticis. De l’altre costat, estan imputades per haver col·laborat en el desfalc la responsable de comptabilitat, Cristina López, i la de formació, Magda Grau. Segons consta en l’auditoria de PwC, una empresa del marit de Grau, CIEF, és la principal adjudicatària dels cursos de formació que gestiona la patronal. CIEF ha percebut uns set milions d’euros de la UPM.

Text: elpais.com

TOTES LES NOTÍCIES