Interessants convidats a la programació cultural de la Seu d’Urgell

Aquest matí ha tingut lloc a la sala la Immaculada la presentació de l’Agenda Cultural Gener-Juny 2018 de la Seu d’Urgell, a càrrec de la tinent d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament urgellenc, Mireia Font, juntament amb el director de cultura i el tècnic de programació d’espectacles, Albert Galindo i Andreu Campillo, respectivament. Aquesta programació, iniciada ja aquest mes de gener, i que s’allargarà fins el mes de juny, inclou una quarantena de propostes culturals de tot tipus i per a totes les edats.

“Es tracta d’una programació que combina diferents disciplines artístiques per tal que sigui atractiva per tot tipus de públic, primant espectacles de qualitat per sobre de la quantitat” ha manifestat Mireia Font, tinent d’alcalde de l’àrea de Cultura.

La programació

Artistes de l’escena teatral i musical de casa nostra presentaran a la Seu d’Urgell els seus darrers treballs com el polifacètic actor Marc Martínez amb el seu espectacle musical Mal Martínez. Humor i Hòsties, el dijous 1 de febrer, a les nou de la nit, al Teatre Cine Guiu. L’actor del Raval torna, després d’una carrera de 30 anys, a la casella de sortida acompanyat, únicament, de la seva inseparable guitarra cadete ROCA de 95 cm.  

El divendres 23 de febrer tindrem en concert a Maria Arnal i Marcel Bagés amb el seu multipremiat àlbum de debut 45 cerebros y 1 corazón. Arnal i Bagés ja compten  amb un directe consolidat, sent una de les experiències més colpidores, emocionants i gratificants del nostre present musical. El concert tindrà lloc a la sala Sant Domènec, a les deu de la nit.

Per dissabte 24 de febrer hi ha programada una proposta de teatre familiar amb Loops amb Engruna Teatre, a les sis de la tarda al Teatre Cine Guiu. L’obra representa un joc sobre l pas del temps, un cant a la vida i a la idea de la continuïtat i l’herència explicada amb objectes, música en directe, titelles i dues actrius.

El mes de març s’inicia culturalment parlant a la capital de l’Alt Urgell amb el ‘musical més petit’ Per si no ens tornem a veure, interpretat per Anna Lagares, Edgar Martínez i Marc Sambola. Aquesta divertida comèdia musical és una història de prínceps i princeses que no ho volen ser, o que si més no es neguen a casar-se amb aquella persona que els ha estat designada per ordre patern. Aquesta divertida comèdia musical es representarà el dijous 1 de març, a les nou del vespre, al Teatre Cine Guiu.

Cançons és el nom del concert que ens oferiran el duet encisador, fresc i original format per Magalí Sare i Manel Fortià, el divendres 16 de març, a les deu de la nit, a la sala Sant Domènec. A Cançons veu i contrabaix es fusionen de manera orgànica i juntament amb la percussió i la flauta travessera, confeccionaran un plat ric en textures i colors fent de cada actuació un espectacle irrepetible.

Diumenge 17 de març, l’Associació Orquestra Cadí interpretarà Stabat mater de Pergolesi i la Missa de Haydnt, a la catedral de Santa Maria d’Urgell, a dos quarts de nou del vespre.

El 21 de març serà el torn de la Companyia Tabú que ens faran arribar una odissea eroticomusical amb l’espectacle La perdiu és de qui la caça, amb Ariadna Pastor i Laia Capdevila, que a partir de les Mil i una nits i el Decameró endinsaran al públic en un viatge on la música i el relat s’entrellacen, es parlen i es fusionen. 

Més teatre per a tota la família amb La nena del pardals, a càrrec de Teatre al Detall, el dissabte 24 de març, a les sis de la tarda, al Teatre Cine Guiu. Es tracta d’un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, sobre el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens.

El dijous 25 de març, a les sis de la tarda, tindrà lloc el concert que oferirà l’Associació Catalana d’Escoles de Música amb la seva Jazz Band Ensemble, a la sala Sant Domènec. L’entrada d’aquest concert serà gratuïta. 

El mes d’abril també es presenta amb teatre, tant per a infants com per adults,  concerts i una exposició, entre d’altres ofertes culturals. Així, per divendres 6 d’abril, a les deu de la nit, al Teatre Cine Guiu, hi ha programada la proposta de dansa teatre Quin/a Cony/a!, amb la companyia andorrana Liquid Dansa, que acostarà al públic a un divertit món eròtic i sensual.

El diumenge 15 d’abril, a les sis de la tarda, els alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus oferiran un concert coral, a la sala Sant Domènec. Dissabte 21 d’abril, a les sis de la tarda al Teatre Cine Guiu, Pep López i Sopars de Duro portaran l’espectacle infantil Per terra de dracs.

Divendres 27 d’abril arriben els Flamingo Tours amb el seu segon recent disc Lucha libre. Rock n’roll amb cara de dona, soul vell, cuina tex-mex i rhytm n’blues. El concert tindrà lloc a la sala Sant Domènec, a les deu de la nit.

Més música el dissabte 28 d’abril, a les sis de la tarda a la sala la Immaculada, a càrrec dels alumnes de l’Aula de Cant de l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell. L’entrada serà gratuïta.

Exposició “I am able”

Del 5 al 30 d’abril quedarà instal·lada a la sala La Cuina de la Seu d’Urgell l’exposició I am Able, projecte ideat i realitzat -en coautoria- per Jesús Vilamajó (pare) i Quim Vilamajó (fill amb síndrome de Down).

La mostra consta del treball artístic realitzat al voltant del pensament del Quim (fotografies, vídeos, textos); d’unes taules de documentació sobre la discapacitat intel·lectual: taula de consciència i taula del coneixement; i d’un espai col·laboratiu on les persones que participin el podran intervenir.

“I am able” és un projecte artístic, de caràcter obert, transmèdia, ja que inclou l’exposició, les xarxes socials i un llibre. També és multidisciplinari (vídeo, fotografies, textos, material de documentació), participatiu i col·laboratiu (acció-taller-twitter), que es construeix al voltant de l’experiència vital i complexa del Quim, un noi de 21 anys amb síndrome de Down i amb un 66% de discapacitat reconeguda.

Cal remarcar que la passada tardor, la Sala Gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida ja va acollir aquesta mateixa exposició.

El mes de maig, entre d’altres activitats culturals, el dia 4 d’aquell mes se celebrarà el recital de final de curs dels alumnes del 4t grau professional del Conservatori de Música dels Pirineus, que tindrà lloc a la sala Sant Domènec. Entrada gratuïta.

 

Immortal amb Bruno Oro

El televisiu actor i cantant Bruno Oro representarà el divendres 11 de maig l’obra de teatre Immortal, un viatge pels clarobscurs d’una vida interminable. La comèdia i la tragèdia d’una existència infinita. La representació tindrà lloc a la sala Sant Domènec, a les deu de la nit.

Pel més de juny destaquen dues propostes com Art a pinyó (art itinerant) que diversos artistes portaran  terme en diversos espais de la ciutat el dissabte 16 de juny; i el concert amb la simfonia 45 de Haydn que oferirà l’Associació Orquestra Cadí, el diumenge 17 de juny a la sala Sant Domènec.