Interessant taller de “poemes solitaris” a la Biblioteca Pública de Govern

Organitzat per l’Àrea de Lectura Pública i Biblioteques de Govern, s’ha ofert un “Taller de poesia” destinat a persones de totes les edats que volen presentar els seus treballs en públic, però que els manca l’estímul per a fer-ho.

Segons el professor Jordi Vilaplana, que ha impartit el taller, hi ha moltes persones que escriuen poemes però que els costa presentar-los en públic o bé participar en concursos tot i disposar de molts versos escrits en diferents moments de la seva vida.

Tanmateix, el taller de poesia, sota el lema de “poemes solitaris” segons la seva promotora,  la Sra. Inés Sanchez,  anava destinat a les persones que tenint  poemes escrits els faltava  preparar la  presentació  per participar per exemple al Concurs de poesia “Miquel Martí Pol” que cada any per Sant Jordi, convoca la Biblioteca Pública de Govern a Prada Casadet.

En el taller poètic, el professor, Jordi Vilaplana  va apuntar que la “musicalitat” dels poemes al llegir-los en veu alta,  és un dels factors per poder valorar si els versos que un ha  escrit, són aptes per a publicar-se.

A la primera part, cada un dels participants es vas presentart i va cercar una paraula que segons ells,  defineix el que s’entend per “poesia”. La majoria van parlar de… “Sentiment”, “Sobrietat”, “Expressió” “Reflexió”, etc. També cada participant va escriure el nom d’un dels seus poetes preferits. Les respostes anaven des de Rabindranat Tagore (Premi Nobel de Literatura 1913). I, José de Espronceda (1808 – 1842), passant  per Rosalia de Castro (1837 – 1885) (una de les precursores de la poesia moderna) fins a Miquel Martí Pol (1929 – 2003) i la seva relació literària amb Andorra.          

Seguidament cada assistent va llegir  un fragment de diferents poetes elegits a l’ensems pel professor del taller, Jordi Vilaplana. Es va començar amb la lectura d’Alejandra Pizarnik (1936 – 1972), una estudiant de Literatura francesa a la  Sorbona de París. Entre les seves moltes obres s’han de destacar: “La ultima inocencia” (1956), “Extracción de la piedra de la locura” (1968), “El infierno musical”(1971), “Dos letras”, una edició pòstuma del 2003 i de la qual varem llegir també dos poemes.

biblioteca governA continuació es va llegir i comentar un text  de Jaime Gil de Biedma (1929– 1990). La seva obra és considerada com “la poesia de l’experiència” i entre les seves obres de caire descriptiu, hi destaca el llibre titulat “Diarios 1956-1985”   

Es va parlar de la importància de Joan Oliver i Sallares (1899 – 1986), conegut  com “ Pere Quart”, que és autor de poesia, narrativa i també ha traduït obres per al teatre, entre elles:  de  Bertolt Brecht (L’òpera de tres rals), i d’Eugène Labiche (Un sombrero de palla d’Itàlia), ect. 

Finalment, va recuperar el protagonisme Miquel Martí Pol, que  entre altres  opcions de poemes també descriptius,  els assistents  s’han permès de comentar  i analitzar  les diferents vesants creatives dels poetes. De Martí Pol s’ha fet especial esment a “Andorra, postals i altres poemes”, que l’autor en va dedicar un “sonet” en homenatge a tots els antics membres del M.I. Consell General . ( Des d’Andreu Rossell fins a Julià Reig i Josep Marsal, entre molts altres, i el nom dels quals es troba en una placa commemorativa a la Casa de la Vall.  Altres poemes de Martí Pol que es van llegir van ser “Comiat” (1984), “Andorra en silenci”, etc.

Tanmateix, l’intercanvi literari ha permès establir que: tot i que els poemes s’escriuen en “solitari”, el fet de compartir en grup el poemari personal, és més que satisfactori,  alhora que s’estimula la creativitat poètica de l’autor.

S’ha de detaca un lema: “Hi ha tants poetes com poemes, fins i tot hi ha tants poemes com lectors”. L’autor és Jordi Vilaplana, el qual va impartir el taller i al que  tothom va agrair-li  la seva aportació poètica i positiva al mateix temps.

Programació poética del Principat d’Andorra

La programació poètica 2016 inclou la participació al “Printemps des poètes” el dimarts dia 15 a Foix i el dimecres 16 a Soldeu (H.Hermitatge) amb la intervenció de Teresa Colom, Philippe Forcioli i Josep E. Dallerés.

El dijous dia 17 “Dia Mundial de la Poesia” el Comú d’Encamp  organitza un recital amb la participació de l’actor Francesc Anyó i del músic Borja Penalba i la col·lboració especial dels “Voluntaris per la llengua”.

Finalment, cal afegir que  l’SDADV (Societat Andorrana de Drets d’Autor i Drets Veïns) patrocina,  per als propers  15 i 16 d’abril 2016,  i  amb motiu del 20è Aniversari de la proclamació per part de la UNESCO, del 23 d’Abril com el “Dia Mundial del LLibre i dels Drets d’Autor”, un Seminari “d’escriptura poética” a la Biblioteca Nacional . Anirà a càrrec del professor i poeta Víctor Obiols, Llicenciat en Literatura per la Universitat de Southampton. Víctor Obiols és el guanyador del premi de Poesia Carles Riba, del 2015. L’autor que té arrels andorranes per part del seu avi, es familiar i cosí de la poetessa andorrana Josefina Obiols i Obiols, autora del poemari “Pensaments” (1996).  

TOTES LES NOTÍCIES