Inscriure’s per participar en les primàries del PS es podrà fer el mateix dia i sense pagar res

Text i foto: PS

El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) ha aprovat aquest dissabte el calendari i el reglament de les primàries obertes a tota la ciutadania que serviran per escollir el candidat a cap de Govern que la formació presentarà en les properes eleccions generals. L’òrgan aposta per facilitar encara més la participació en el procés i, per això, la inscripció al cens es podrà fer fins al mateix dia de la votació. A més, no farà falta pagar l’euro que es demanava l’any 2014. Com a molt tard, el nom del guanyador se sabrà, en cas que sigui necessària una segona ronda, el 10 de març.

El comitè directiu s’ha reunit aquest dissabte i el principal punt de l’ordre del dia era donar el tret de sortida a les primàries que, tal com ja va succeir el 2014, estaran obertes a tota la ciutadania. L’òrgan ha debatut i aprovat diferents canvis en el reglament de funcionament. El principal és que, malgrat que sí que es farà un cens per aquelles persones que no sigui ni militants ni simpatitzants que vulguin participar en els comicis, aquesta vegada no serà necessari inscriure’s prèviament. Així, qui vulgui votar ho podrà demanar prèviament però també podrà anar directament a fer-ho el dia de les eleccions. El que sí que s’haurà de fer és signar un document d’adhesió als valors socialdemòcrates i de centreesquerra. “Ja es fa ver el 2014. Té un sentit de compromís amb l’ideari que defensa el PS. Aquesta declaració explicita aquest pas”, ha explicat el secretari d’organització de la formació, Carles Sánchez.

Un altre canvi en relació a les primàries del 2014 és el fet que, enguany, no farà falta pagar res. El comitè directiu ha decidit no demanar l’euro que, llavors, va servir per sufragar part de les despeses del procés. S’entén que, d’aquesta forma es facilita encara més la participació de la ciutadania.

Pel que fa al calendari, serà dimarts vinent, 30 de gener, quan s’obrirà el període per inscriure’s com a candidats. Els aspirants tindran fins al dia 6 de febrer per formalitzar la seva candidatura. Entre el 7 i el 14 de febrer, hi haurà temps per recollir les 25 signatures necessàries per validar-la.

En cas que hi hagués un sol candidat, el dia 15 es tindria ja el guanyador de les primàries. Si hi ha més d’una, la campanya electoral durarà fins al 3 de març, data de les votacions. Si calgués una segona volta, aquesta tindria lloc una setmana després, el 10 de març.

El directiu també ha servit per analitzar l’actualitat política, tant en l’àmbit nacional com pel que fa als diferents comuns on hi ha representació del PS. Des de la Joventut Socialdemòcrata també s’ha fet balanç de l’activitat, destacant la bona acollida que ha tingut la formació en política que, justament aquest dissabte al matí, ha celebrat la seva segona jornada.

A preguntes dels periodistes, la primera secretària del PS, Susanna Vela, ha explicat que el recurs que el partit farà per l’actuació de Sindicatura en l’afer del grup mixt està gairebé enllestit. De fet, es podria presentar aquesta mateixa setmana. Vela ha indicat que, per recomanació dels assessors jurídics, no es farà davant la Batllia sinó que s’anirà directament al Tribunal Constitucional.