Innsbruck

Superfície: 104,91 km2. Innsbruck és la capital de l’estat federal del Tirol, a l’oest d’Àustria.

Població: Al voltant de 120.000 habitants

Curiositat:Durant el domini nazi, el camp de concentració el KZ Innsbruck – Reichenau va tenir aquí la seva seu. Es calcula que sobre unes 8.500 persones van ser-hi, de les quals unes 130 hi van morir.

Clima: El clima d’Innsbruck és característic continental. Els hiverns són particularment freds, amb presència habitual de neu. La primavera és curta i els estius són frescos, tot i que de vegades s’aconsegueixen puntes altes de temperatura.

Cuina: Les baixes temperatures influixen clarament en la gastronomia d’Innsbruck i, en general, en la tirolesa.

Es cuinen plats elaborats amb salses i consistents i sopes per combatre el fred.

Els formatges també són típics de la zona. D’embotits, se sol consumir l’speck, una espècie de bacó.

Capital del Tirol, Innsbruck sorprèn pels grans edificis gòtics, renaixentistes i barrocs que poblen els típics carrers.

Per la proximitat als Alps, la importància dels esports d’hivern a la ciutat és altíssima. No en va, Innsbruck ha estat dos cops seu dels Jocs Olímpics d’Hivern (el 1964 i el 1976) i l’any 2012 va organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern de la Joventut.

El símbol de la ciutat és l’anomenat ‘sostre’ d’or, que es troba en un edifici enmig d’un dels considerats barris gòtics més bonics d’Àustria, que s’estén al llarg de la seva avinguda principal, el carrer Herzog Friedrich Strasse. Es tracta d’una façana mirador treballada amb filigranes coberta per un sostre fet més 2.675 teules de coure daurades al forn. A l’interior d’aquest edifici hi ha un museu commemoratiu de l’Emperador Maximilià I (1459 – 1519) i també és seu del Secretariat permanent del Conveni Alpí Internacional.

Al barri gòtic, les façanes dels edificis estan especialment ben cuidades i la majoria daten entre el 1500 i el 1540.

Un altre dels monuments característics d’Innsbruck és la Torre de la Ciutat, situada junt a l’antic ajuntament. És recomanable pujar els 148 graons per gaudir de la privilegiada vista des del mirador.

Una de les avingudes més populars és la Maria – Theresien – Strasse. Lloc de reunió de turistes i residents, són destacables en aquesta zona, amb una història de més de 700 anys, els edificis d’estil barroc. La columna de Santa Anna (Annaäule), la capella Georgskapelle en el Parlament i l’Arc de Triomf són els màxims exponents d’aquesta zona que donen mostra del passat magestuós d’Innsbruck.

L’any 2009, la Maria – Theresien – Strasse es va reconvertir en espai peatonal, per la qual cosa nombrosos cafès amb terrassa han poblat aquest espai, on també hi ha algunes de les botigues i centres comercials més populars, com és el cas dels magatzems Kaufhaus Tyrol i del Rathauspassage.

Un dels edificis que mereix la pena de ser visitat és el Palau Imperial d’Insbruck, seu dels emperadors austríacs i dels sobirans tirolesos. També resulta interessant la Catedral de Sant Jaume, d’imponent façana i dues torres.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES