Inici del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la comarca de l’Alt Urgell

A l’abril s’inicia el desplegament del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) a la comarca de l’Alt Urgell. En el termini de dos anys es convidaran 5.360 persones, homes i dones d’entre 50 i 69 anys, de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Seu d’Urgell i l’ABS de l’Alt Urgell Sud, a participar en el programa i s’espera que la participació superi el 70% de les persones convidades.

Els objectius principals del PDPCCR són reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte, així com disminuir la incidència de la malaltia. El desplegament d’aquest programa constitueix un dels objectius del Pla de salut 2011 – 2015 del Departament de Salut, de potenciar els aspectes preventius, i està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors.
 
En les pròximes setmanes, els usuaris rebran una carta al seu domicili on se’ls invita a participar i on se’ls indica els passos que han de seguir per participar al on els donaran un tub per recollir una mostra de la seva femta.
 
La prova utilitzada és el test immunològic de sang oculta en femta, que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang. Es tracta d’una prova senzilla que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia.
 
La majoria de pacients tenen el resultat negatiu; aquests usuaris rebran a casa una carta on se’ls explica que tornaran a ser convidats des del PDPCCR al cap de dos anys.
 
En els casos en què el resultat sigui positiu, la indicació més freqüent és realitzar una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’adenomes o adenocarcinomes; i en el cas de detectar-ne, fer el diagnòstic i començar el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una probabilitat alta de curació.
 
Cal recordar que les colonoscòpies es fan amb sedo-anestèsia i que la majoria són terapèutiques, és a dir, en cas d’existència d’un adenoma, s’extirpa en el moment de fer la prova.
 
Gràcies a la prova de detecció de sang oculta en femta, es calcula que es detectaran més de 10 càncers, la majoria dels quals en estadis inicials de la malaltia. A més, la prova ajuda a identificar lesions amb diferents nivells de probabilitat de convertir-se en càncer, que podran ser extirpades i, amb aquesta acció, aconseguir evitar un nombre de noves neoplàsies durant els propers anys.
 
Composició del circuit funcional
  • Oficina Tècnica de Cribratge que coordina el cribratge des de la Regió Sanitària. 
  • Unitats de cribratge ubicades als hospitals de la Regió Sanitària, en aquest cas a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, són les encarregades de generar i enviar les cartes a les persones considerades població diana, distribuir col·lectors directament als participants i farà reforç telefònic per fomentar la participació i notificar els resultats als participants. 
  • Personal de la Unitat d’Admissions i Atenció a l’Usuari del CAP, fomenten la participació al programa, reben, identifiquen, registren i envien al laboratori les mostres dels participants. 
  • Les farmàcies que fomenten i faciliten la participació col·laborant amb la recollida de les mostres. 
  • El laboratori de l’hospital processa les mostres i informa dels resultats.
  • Cada hospital, en aquest cas la Fundació Sant Hospital, s’encarrega de la realització de les colonoscòpies per part d’endoscopistes amb expertesa. 
Des de fa uns mesos, diversos professionals d’aquests àmbits han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius, per tal de poder iniciar el PDPCCR de forma efectiva. S’ha fet una prova pilot amb 75 participants i ara, s’engega tot el procés per tal que, en un termini de dos anys, hi puguin participar tots els homes i dones de 50 a 69 anys de la comarca.
 
Desplegament del programa a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran
 
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran duu a terme la implantació del PDPCCR de forma progressiva. En una primera fase, iniciada el 2013, el programa es va implantar a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. En paral·lel, el Servici Aranés de Benéster e Salut ha desplegat el programa a l’Aran. Amb la implantació a l’Alt Urgell es complirà la segona fase, el cost econòmic de la qual està finançat per la Diputació de Lleida. A més, està previst que durant aquest any s’estengui el programa a la Cerdanya, completant així la tercera fase i el programa estarà implantat a tota la Regió Sanitària.
 
El càncer de còlon i recte
 
El càncer colorectal és el càncer més freqüent en la població si es consideren els dos sexes. És el segon tumor més freqüent en les dones, després del de mama, i el tercer en els homes, després dels de pròstata i pulmó. La seva freqüència augmenta amb l’edat i la majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys.
 
A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.
 
La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.
 
Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

TOTES LES NOTÍCIES